HOMOSYMBOLER

1_3480174img3480139.jpg

  REGNBUEFLAGGET (THE RAINBOW FLAG) Regnbueflagget er blitt det mest gjenkjennelige symbolet for homser og lesber. Bruken av regnbueflagget dukket først opp i San Francisco Gay and Lesbian Freedom Day Parade i 1978. Gilbert Baker designet flagget med mål å lage et symbol som kunne benyttes år etter år. Baker og tretti frivillige laget to prototyper for hånd. Flagget hadde åtte striper som skulle symboliserer homse- og lesbe miljøet: – sterk rosa for sex– rød for liv– oransje for helse– gul for solen– grønn for naturen– turkis for kunst– indigo for harmoni– lilla for sjelen  I 1979 ble regnbueflagget masseprodusert for første gang for bruk i PRIDE paraden i San Francisco. Under produksjonen viste det seg at sterk rosa ikke var en farge de kunne trykke – turkis og rosa ble da fjernet fra flagget. Kongeblå ble satt inn i stedet for. Hva kongeblå symbolisere – vet vi ikke. Tar gjerne i mot tips på dette. Dette seksfargede utgaven av flagget er det regnbueflagget vi kjenner i dag. I 1994 ble et enormt regnbueflagg båret av 10 000 mennesker under New York’s Stone Wall 25th Parade.  Regnbueflagget har inspirert en rekke andre ligende symboler som PRIDE produkter og mange variasjoner over regnbuene. Det kan vel i dag være enighet om at dette er det synligste og mest kjente homse- og lesbesymbolet i verden.

Regnbue flagget var 30 år 25 juni 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN ROSA TREKANTEN Den rosa trekanten stammer fra Hitlers Tyskland. Hitler innførte en lov som forbød homofili i 1935. Dette inkluderte også kyssing, fantasier og sex.I perioden 1937 til 1939 regner man med at så mange som 25 000 personer ble sendt i fengsel på grunn av dette. I 1942 ble straffen for homofili skjerpet og det ble innført dødsstraff. Homofile ble sendt i konsentrasjonsleire. Hver fange ble merket med symbol for å vise hvilken status fangen hadde.  Grønn treangel – vanlig kriminellRød treangel – politisk fangeTo gule som overlappet hverandre (Davidsstjernen) – jødeRosa treangel – homofilTo gule og en rosa trekant symboliserte og ble sett på som det absolutte laveste nivået i hierarkiet i konsentrasjonsleirene – homofil jøde.  Historier fra konsentrasjonsleirene forteller at homofile fikk de værste jobbene, og ble oftere enn andre angrepet av fangevoktere og medfanger. Antallet homofile som ble satt i konsentrasjonsleire eller drept er ukjent. Rapporter fra fanger forteller at et stort antall homofile ble drept i Auschwitz. Man antar at det er snakk om minimum 50 000 personer. Etter krigen ble fortsatt mange homofile holdt fanget i Tyskland, fordi loven som Hitler regimet innførte mot homofili gjaldt også ette krigen i Vest-Tyskland helt til 1969. I 1970 ble den rosa trekant tatt som symbol av homseaktivister. På 1980-tallet ACT-UP (AIDS Coalition To Unleash Power) begynte å bruke den rosa trekanten.  I dag symboliserer den rosa trekantet stolthet, solidaritet og en lovnad om å la Holocaust aldri skal skje igjen. VIL DU VITE MER OM DETTE?

Mer om denne tragedien kan du lese om i boken FANGENE MED ROSA TREKANT av Karen-Christine (Kim) Friele. Dette er en meget bra bok for deg som vil lære mer av historien. Anbefales! Kan kjøpes hos Bokklubben Kursiv.

 

 

thumbnail.jpg

 

DEN RØDE SLØYFEN

(The AIDS Awareness Ribbon)  Symbol for solidaritet med AIDS syke og kampen mot denne sykdommen. Benyttet mye blant homser og lesber, men er også et symbol for alle med AIDS. Dette symbolet ble skapt i New York i 1991 av Visual AIDS for synliggjøring av AIDS epidemien. De som stod bak, var en rekke kunstnere som hadde mistet venner og kollegaer i denne epidemien. Dette inspirert av Gulf Krigen der en gul sløyfe ble benyttet for å ære soldatene som var der nede. Fargen rød ble valgt for å knytte det mot blod og varme. Ikke for hat, men kjærlighet som i Valentine Dagen. Den røde sløyfen er et meget kraftig og sterkt symbol for å synliggjøre AIDS/ HIV verden over. Inspirert av denne røde sløyfen, ble en rosa sløyfe tatt i bruk i solidaritet med kvinner som har brystkreft.  Antallet brystkreft er høyere blant kvinner som ikke har barn. Lesbiske er med andre ord i større gard som gruppe utsatt for denne sykdommen. Verdens AIDS dag er den 1. desember hvert år – bær denne sløyfen denne dagen uansett hvem du er eller hvor du er. Det er vårt håp at disse sløyfene – den røde og den rosa – ikke er nødvendig en dag og aldri bæres av noen mer. Send en tanke til de som bærer disse sykdommene. PLUS – landsforeningen mot AIDS (Norge) finner du her www.pluss-lma.no

HIV fondet i Norge finner du her: http://hivfondet.no/index.htm

Den internasjonale dagen mot homofobi, 17. mai, har som mål å koordinere internasjonale aksjoner, markeringer og aktiviteter som fokuserer på respekt overfor homofile.

I motsetning til Pride-feiringer, som fokuserer på stolthet blir Internasjonal day against homophobia, IDAHO, arrangert for å markere at homofobi må motarbeides.

Den 17. mai i 1990, fjernet Verdens Helseorganisasjon (WHO) homoseksualitet fra listen over sykdommer. Derfor ble den samme datoen valgt for markering av Den internasjonale dagen mot homofobi.

Se også: idaho.org.uk og http://blikk.no/nyheter/sak.html?kat=1&id=12319

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s