Homoikonet Kim Friele

Kim Friele 

Kim Friele (1935-), aktivist for homofiles rettigheter, født i Bergen som Karen-Christine Wilhelmsen. Kim Friele var den første homofile i Norge som stod fram med fullt navn, og bidro til at straffeloven ble endret slik at homofili ikke lenger var forbudt.

Kim Friele giftet seg i 1959 med barndomsvennen Ole Friele jr., men oppdaget raskt at hun var lesbisk, og ekteskapet ble oppløst. Friele arbeidet fram til 1971 i Opplysningskontoret for forsikring i Oslo. Hun takker tolerante foreldre for motet hun hadde til å stå fram som homofil.

I 1963 kom hun i kontakt med Forbundet av 1948, som da eksisterte som en hemmelig organisasjon. Hun kom raskt til å spille en viktig rolle i organisasjonen, og var den første homofile i Norge som stod fram med fullt navn. Hun var leder av forbundet fra 1966 til 1971, og seinere generalsekretær fram til 1989.

Endret straffeloven

Kim Friele – Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Hennes arbeid bidro til at straffeloven i 1972 ble endret slik at homofile handlinger mellom menn ikke lenger var forbudt. Homofili ble også strøket som ”mental forstyrrelse” i 1978. Homofile ble lovbeskyttet mot diskriminering i 1981, og fikk rett til partnerskap i 1993.

Friele var selv en av de første som inngikk partnerskap, med tidligere stortingsrepresentant Wenche Lowzow. Siden 1989 har hun vært statsstipendiat og bosatt seg på Haugastøl. Men hun deltar fortsatt i samfunnsdebatten rundt homofiles rettigheter når hun synes det trengs.

Kim Friele var ”Norges homofjes nr. 1” og har gitt mange andre homofile mot til å stå fram, samtidig som hennes politiske arbeid har snudd opp-ned på forholdene for homofile i Norge.

Hentet fra NRK.no Store Norske:  http://www.nrk.no/underholdning/store_norske/4352708.html

Se video med tale av Kim Friele: (hentet fra siden Åpen & Skult)

Kim Frieles digresjoner før hun skal snakke om homohistorien er en opplevelse av fortellerkunst.

http://homepage.mac.com/karina6/aas/iMovieTheater103.html

 

7 Svar til “Homoikonet Kim Friele

 1. Du er et nydelig menneske Kim Friele og alle lesber og homser, transer og bier i Norge har deg å takke for at vi har det så bra som vi har det. Jeg tror at alle som er glad i oss, familie og venner også er glad for kampen du har ført for oss. Du har reddet mange menneskeliv. Du ga de homofile et ansikt – og siden har du smilt, vært sinna og grått på vegne av alle oss som har kommet etter deg. Du er en inspirasjon for alle de som vil føre kampen videre – ja for enda er vi ikke der vi bør være – likestillt med alle andre, og fortsatt lever folk i skjul og tør ikke være 100 % menneske. Fortsatt er det mennesker som ender sine liv og som tar hemmeligheten med seg i graven.

  Det er en stor dag i dag – en ny ekteskapslov er lagt frem –
  Du skal ha største æren for at dette skjer i dag.

  T A K K

 2. Melding fra «Ivar» er slettet – da den er å anse som et trusselinnlegg fra en kristenfundamentalist. IP-adresse er kjent. Meldinger som kan anses som en trussel mot meg vil bli politianmeldt.

  Det er helt greit at noen ikke liker homofili. Da kan du si din mening på homofili-meninger her på siden men meldinger som kan tolkes som trusler blir ikke godkjent der heller eller andre steder på bloggen.

  Til de av dere som har så enormt behov for å true andre mennesker – på min blogg er dette så å si utelukkende kristenfundamentalister – prøv å tenke over hva dere gjør og prøv å tenke over om dere gjør dere selv bedre enn meg når dere går til det skritt å true meg. Dere mener åpenbart at homofili er en alvorlig synd, men prøv å tenke over hva Gud mener om å true mennesker. Dere truer med en bibel i hånden. Betyr ikke bibelen dere tror på mer for dere? Om dere forsøker å gjøre dere anonyme overfor meg så vær viss på at dere ikke er anonyme for en Gud.

  Jeg vil videre oppfordre dere til å ta vare på deres eget liv og leve det så godt som mulig FØR dere angriper andres liv. Prøv å tenke positivt. For min del er det slike trusler som gjør meg til en pessimist og får meg til å tenke negativt. Det får virkelig frem hatet i meg. Elske deres neste i stedet og dyrke kjærlighet til mennesker. Det er nok av ondskap i verden. Truer du andre mennesker bidrar du til ondskapen.

 3. Tilbaketråkk: Kim Friele « KVINNEKONGER

 4. Kjære Kim Friele.
  Jeg har i mange år vært negativ til homofile. Gjerne dratt en homovits og ikke unlatt å snakke negativt om homofili. Ikke minst har det å gjøre med min religiøse overbevisning. Jeg har vært en jævla idiot når det gjelder dette.
  Jeg har alltid beundret mennesker som er uredde og som står opp og kjemper for det de mener er riktig. Det har du sannelig gjort.
  En god venn av meg som har vært prest i den norske kirke og som også har vært misjonær, godt etablert med kone og familie, fortalte for en stund siden at han måte ut av ekteskapet fordi han var homofil, han klarte det rett og slett ikke lenger, en lang historie.
  Dette rystet meg og tvang meg til å tenke. Det førte til at jeg måtte støtte ham fullt ut på tross av den smerte det førte til for hans kone og barn. Du kan jo tenke deg hvor mye støtte han får fra sitt eget nettverk.
  Kim Friele jeg støtter deg i det formidable arbeide du gjør.

 5. Tilbaketråkk: Kim Friele |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s