Om ungdom og klær, kleskoder, klestrender og oppførselstrender


Klær skaper folk.

Klær har i mange år vært en kjempestor industri som vi lett glemmer fordi klær jo er nødvendig. Klær er faktisk en viktig del av vårt primærbehov. Uten klær kan vi faktisk fryse i hel. Men klær har blitt så mye mer – og klær har blitt til en bekymring. Klesindustri har gått over til moteindustri. Klær i seg selv er stort sett bare til det gode, hvis vi ser bort i fra at klær kan skape allergier, for mye eller for lite klær kan gjøre oss syke. Mote er en helt annen ting. Mote skader på helt andre måter.

Jeg er for at folk skal få kle seg slik de vil. Klær sier en del om din identitet. Klærne er gjerne førsteinntrykket vi blir møtt med. Klær bestemmer gjerne hvem du vil ha kontakt med og hvem du vil kontakte. Klær er symboler og som gjerne sier en del om den som bærer klærne. Ikke nødvendigvis – men ofte. Det er lett å bedømme folk utifra klær de går i. Klær skiller nerden fra bimboen, klær skiller kulturer, religioner, yrker og status du har, om du er fattig eller rik, gutt eller jente.

Når vi før tenkte på mote tenkte vi mest på jenter. I dag er mote blitt minst like viktig for gutter. Mote er ikke lenger for de forfengelige eller de rike. Selv de mennesker som ikke bryr seg om klær er blitt moteskapere. Mote handler heller ikke bare om klær. Det handler også om hår, sminke, sko, vesker osv osv.. Det nye som er kommet i tillegg til dette er piercing, tatoveringer og «kroppsutsmykning».

Klær har blitt et problem. Klær har medvirket til at vi har fått andre større problemer. Slankehysteri, mobbing, utestengelse, voldtekter og forhåndsdømming. Klær er ikke et luksusproblem – men et stort alvorlig problem. Et problem som vi kanskje ikke så lett legger merke til. Og et problem som vi så lett umerkelig blir en del av selv.

Jeg skriver om dette i dag fordi jeg i helgen har jobbet på et stort ungdomsarrangement og sett hva klær ER for mennesker. Klær og kleskoder er jo spesiellt viktig for de yngre. Slik har det jo alltid vært, så DET er ikke noe nytt. Jeg vet jo ikke hvor bekymret jeg skal være heller. Jeg vil bare stille spørsmål ved det – fordi jeg hadde noen «kles-opplevelser» i helgen som gjorde inntrykk på meg. Disse opplevelsene handler utelukkende om jenter. Jenter helt ned i 12 års alder.

Jeg var dørvakt på en ungdomsklubb og da er det viktig å se på alder på de man slipper inn – og i og med at det var et rusfritt arrangement så var det også viktig å se etter at folk var edru. Det ser man gjerne på oppførsel. Jeg må innrømme – og her er jeg ærlig – jeg er SJOKKERT over «mange» jenter og hvordan mange går kledd og hvordan mange oppfører seg. Jeg så jenter som jeg tenkte måtte være kanskje 25 år som faktisk viste seg å være 12-14 år.. Jeg må være ærlig i det jeg skriver nå og jeg synes mange ungjenter var kledd veldig utfordrende og hadde veldig frekk oppførsel. Jeg tok meg i at jeg tenkte på gatejenter. Det som på mange måter avslørte dem var oppførselen som jeg nesten må si var nesten barnsligere enn hva alderen skulle tilsi. Dvs jeg blir litt forvirret for jeg må innrømme at en 13 åring SKAL jo være barnslig – men når denne 13 åringen er kledd så utfordrende og «sexy» så må jeg innrømme at bildet ble veldig forvirrende og VELDIG rart. Vi måtte faktisk jage bort «rånere» og berusede menn som forsøkte å plukke opp jenter, noe som fikk meg til å tenke – vet disse guttene egentlig at de de «siklet» etter faktisk var bare 12-14 år?

Jeg VIL bry meg om dette. Jeg er bekymret – enda jeg ikke selv har barn. Og jeg må få lov å si: Hvis jeg hadde hatt et barn i denne alderen ville jeg ALDRI tillatt henne å gå så utfordrende. Hvor er foreldrene? HVEM er foreldrene til disse jentene?

Som sagt innledningsvis så synes jeg folk skal få kle seg som de vil og være den de vil. Dette gjelder jenter selvfølgelig også. Jenter skal også få kle seg sexy og det er ikke dermed sagt at mannfolk skal få ta seg «friheter». Her blir det forskjell på hva slags rettigheter mennesker har og hva som faktisk er virkelighet. Jeg er bekymret fordi kanskje ikke en jente på 12-14 år kjenner konsekvensene – virkeligheten – en slik utfordrende klesstil og oppførsel KAN føre med seg. Kanskje ikke foreldrene en gang har fortalt dem det?

 Når alt dette er sagt så må jeg bare få presisert hvor utrolig mye fantastisk ungdom som finnes. Jeg synes også mange av disse jentene er fantastiske når du kommer i snakk med dem og du lærer dem å kjenne. Som ungdomsarbeider er jo det en av oppgavene – å komme inn på ungdommene, snakke med de og bry seg om de. Dog synes jeg ikke det er ungdomsarbeiderens oppgave å være bekymret for barnet når det går hjem om kvelden etter at arrangementet er slutt.

Er det jeg som er gammeldags? Er det jeg som bekymrer meg uten grunn?

 

7 Svar til “Om ungdom og klær, kleskoder, klestrender og oppførselstrender

  1. Som mangeårig lærer er jeg enig med deg i det meste. jeg synes foreldre er for lite på banen. De kan ikke bare si nei, eller ikke bry seg. De må faktisk sette seg ned og prate med de unge, både gutter og jenter og fortelle dem litt om den virkelige verden. Men så må de også være opne for å lære de unge å kunne være moderne og seg sjøl uten å være horete og vulgær. Dette krever tid, men har du barn er det din plikt å bruke tid på dem!!

  2. Hei Boggen og beklager sent svar.

    Tror helt klart at foreldrene må mer på banen ja. Jeg tror kanskje ikke at forbud og moraltaler hjelper men at man møter ungdom på det trinnet de er. Viser forståelse for hvor vanskelig det må være å være annerledes enn andre og ikke en del av «trenden». Det går ikke å snakke formanende til ungdom hvis man ikke er et forbilde selv. Vi voksne er jo også slaver av trender. Tror det er viktigere i dag enn før å vise at man har tid til å snakke med barn og ungdom. Ungdomsarbeidere er jo ansatt for å ha tid til å snakke med dem. Og ungdom snakker. De har masse på hjertet! Masse bekymringer de har og som kanskje nettopp angår foreldre og familie, identitet, utrygghet – og som ikke er så lett å snakke om. Ungdom er opptatt av å bli sett. De er ofte rotløse. De skal skape seg identiteter og vil prøve ut hva som «funker» for dem. Foreldrene er de som må forstå dette og ha tid og forståelse for denne utprøvingen og som må forsøke å «holde igjen» der det blir for vidtflygende.

    Jeg tror nettopp det å ha NOK TID er det største problemet i dag.

  3. Tilbaketråkk: Besøkende til bloggen fra hele verden « STØRST AV ALT ER KJÆRLIGHETEN !

  4. Jeg er mest sjokkert over at 15-årige jenter er kommet så «langt» jeg da. Det ser jo faktisk ut som at de vet hva de driver med, og at de er minst like «ille», eller skal vi si ivrige, som enkelte gutter. Har du for eksempel sett bildene de legger ut? Det er på grensen til pornobilder. Ja, rett og slett. Det er bilder av kroppene deres i ulike positurer, med minimalt med klær. Det er klinebilder og fyll. Men verst av alt, sminken! Jeg har ikke mer å si om den sminken. Jeg blir stum. Men at det må være slitsomt å opprettholde masken hver dag, det tviler jeg ikke på… Hvor ble det av det ekte? Hva skjer med å bygge seg en identitet som du må gjenskape hver dag foran speilet? Selv er jeg 19 og gidder ikke å bruke sminke og kle meg som Kim K. Det føles unaturlig å skulle male trynet sitt. Men selv om jeg ikke er drithappy med meg selv, synes jeg enda mer synd på disse tilsynelatende «perfekte» 15-åringene. For, det er jo bare en jævlig slitsom fasade..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s