ABBA

ABBA

Abba klarte å oppnå universell anerkjennelse blant vidt forskjellige mennesker med vidt forskjellig musikksmak.

http://www.nrk.no/musikk/artistar/2046647.html
Publisert 12.08.2002 08:34. Oppdatert 21.08.2002 11:07.

ABBAs diskografi

Den svenske kvartetten er den eneste gruppen som har klart å gjøre internasjonal suksesskarriere etter Melodi Grand Prix. I seg selv en betenkelig bragd, men Abba klarte å riste av seg MGP-stempelet og etablere seg som popmusikkens flaggskip på andre halvdel av 70-tallet.

De klarte også noe som svært få utenom Elvis og Beatles har klart; det kunststykket å bli populære både blant kritikere og et publikum bestående av mennesker i alle aldre, fra alle lag av samfunnet.

Huskes for musikken

Dette klarte de av flere

 

grunner. Jentenes sex appeal hadde selvsagt mye å si, men i ettertid huskes Abba først og fremst for musikken. Nesten 30 år senere virker den like frisk og fengende som da den ble laget.

Benny Andersson og Björn Ulvaeus viste usedvanlig stor spennvidde som komponister – alt fra revyviser til rock’n’roll – og de la stor vekt på melodier. I tillegg brukte de god tid på å bygge opp detaljerte arrangementer med førsteklasses lyd, og i ryggen hadde de Sveriges mest erfarne studiomusikere.

Resultatet var noen av de best produserte platene i moderne musikkhistorie.

 

Bingo i Brighton

Eventyret om Abba begynte i … tja, det kommer an på hvor i verden man bor. I alle andre steder enn i Skandinavia begynte historien om Abba i Brighton, England 6. april 1974. Det var dagen da de slo knock-out på konkurrentene i Melodi Grand Prix med ”Waterloo.”

Men skandinaver vet bedre. Abba var ikke noen ny gruppe i 1974. Kvartetten i seg selv hadde eksistert i to år, og alle medlemmene var etablerte stjerner allerede før de startet Abba.

Hep Stars

Benny Andersson var den mest kjente av de fire. Han kom med i Sveriges mest populære rockeband – Hep

 

Stars – i oktober 1964, bare 18 år gammel. I løpet av kort tid hadde han overtatt det musikalske ansvaret i bandet.

Han skrev hit-låter som ”No Response,” ”Sunny Girl” og ”Wedding,” introduserte afrikansk folkemusikk til svensk ungdom gjennom ”Malaika,” og var i stor grad ansvarlig for at Hep Stars gikk over til morsmålet med ”I natt jag drömde.”

Benny var også tidlig ute med å blande svensk folkemusikk inn i rock. Den musikalske forløperen til Abba kan høres på Hep Stars-platen ”Spelemann” fra 1969. Samme år som den ble gitt ut, delte Hep Stars seg i to. Benny Andersson valgte å konsentrere seg om låtskriving sammen med en annen musiker han var blitt kjent med tre år i forveien; Björn Ulvaeus.

Hootenanny Singers

Mens Benny kom fra rock, hadde Björn lang erfaring fra folkeviser med Hootenanny Singers. Denne gruppen oppnådde stor popularitet i Sverige fra 1964, men etter tre år begynte Björn å lengte etter rock. Benny kom ham til unnsetning.

De to begynte å komponere flittig sammen, og ble i løpet av 1969 hyret til sangforlaget Polar Music av dets eier Stig ”Stikkan” Anderson. ”Stikkan” ble også deres manager og medhjelper.

Nye kjærester

Både Björn og Benny fikk nye kjærester ved inngangen til 70-tallet. Björn falt for blonde Agnetha Fältskog som hadde gitt ut en rekke plater allerede som tenåring, mens Benny fant mørkhårede, norskfødte Anni-Frid Lyngstad som hadde lang erfaring fra både jazz og pop.

Til å begynne med var det ikke meningen at jentene skulle være med. Björn og Benny opptrådte som duo, og ga ut lp’en ”Lycka” i 1970. Litt etter litt ble jentene innlemmet, men selv den første utgivelsen i USA – singlen ”People Need Love” på Playboy Records – ble kreditert til Björn & Benny med det sensuelt betonede ”with Svenska Flicka” i parentes.

Fire fornavn – ett gruppenavn

På de neste utgivelsene i Norden ble alle fire listet opp – Björn & Benny, Agnetha & Frida. Til slutt bestemte ”Stikkan” seg for å gi gruppen en lettere benevnelse. Han tok initialene i fornavnene og satte dem sammen til et navn som kunne uttales på alle språk: ABBA. Enkelt og greitt.

Før dette navneskiftet fant sted, deltok kvartetten i det svenske Melodi Grand Prix i februar 1973. ”Ring Ring” var sterk nok til å vinne, det mente i hvert fall folkejuryen, men dommerpanelet dømte den ned til en tredjeplass. Platen sørget likevel for et solid gjennombrudd for gruppen i Norden.

Et liv etter Grand Prix

Abba meldte seg på Melodi Grand Prix året etter, av den enkle grunn at de ville ut i verden. ”Stikkan” var overbevist om at Abba kunne bli popstjerner, og Björn & Benny følte på sin side at de hadde potensialet som skulle til for å skrive låter som ville holde populariteten ved like.

De fleste lo da seieren var et faktum: Abba var blitt stjerner over natten, og ville i likhet med alle tidligere MGP-vinnere forsvinne før neste finale ble avholdt.

Til å begynne med så det ut som om skeptikerne ville få rett. Det tok tre singler og et helt år før Abba klarte å tangere suksessen med ”Waterloo.” De gjorde det med ”SOS” i 1975, og fra da av hadde de verden for sine føtter.

En umiskjennelig stil

De første platene til Abba var tydelig inspirert av 60-tallets produsent-geni Phil Spector. Etter hvert blandet Benny Andersson mer og mer inn den svenske folkemusikken. Det var aldri noen tvil om at det var Abba man hørte på. De hadde helt fra starten av en egen, umiskjennelig stil der det var rom for utallige tangenter og sangstemmer.

Mange av tekstene var selvbiografiske. To eksempler er ”The Winner Takes It All” og ”When All Is Said And Done” som omhandler skilsmissene som de to parene gjennomlevde samtidig som platesalget bare steg og steg.

Naturlig oppløsning

Det kom ikke som noen overraskelse da Abba ble oppløst i 1982. Det skjedde helt naturlig og i all stillhet mens arbeidet på en ny lp foregikk. Det ble rett og slett for slitsomt for to fraskilte par å samarbeide. Dessuten var det ikke moro lenger.

Etter oppløsningen ga Frida og Agnetha ut henholdsvis to og tre plater før de begge trakk seg tilbake fra artistlivet.

Björn og Benny gjorde stor suksess med musikalen ”Chess,” skrevet i samarbeid med briten Tim Rice i 1984. Oppfølgeren var en musikal basert på romanverket ”Utvandrere” av forfatteren Vilhelm Moberg.

 

Fornyet popularitet

Nesten 20 år etter at de slo igjennom for første gang, oppnådde Abba fornyet eksplosiv popularitet takket være samlingen ”Abba Gold.” En helt ny generasjon oppdaget supergruppen fra Sverige, mens gamle tilhengere gjenopplevde de fantastiske minnene fra 70-tallet.

I tillegg kom alle angrerne – disse som i sin tid hadde skjelt ut Abba og sverget at de aldri skulle kjøpe en plate med dem. Nå måtte de krype til korset og innrømme kvartettens suverenitet.

Nettopp der er vi ved kjernen: Dette at platene til Abba har bevist sin musikalske kvalitet, selv blant hardnakkede tvilere. Når gamle fiender innrømmer sine feil og en helt ny generasjon kan omfavne foreldrenes idoler med like stor lidenskap, kan artistene ta det som et tegn på at musikken deres er tidløs.

Abba har overlevd musikkens hardeste dommer – tidens tann.

Av Bård Ose. Tilrettelagt av Jørn Gjersøe.

THE WINNER TAKES IT ALL

I dont wanna talk
About the things weve gone through
Though its hurting me
Now its history
Ive played all my cards
And thats what youve done too
Nothing more to say
No more ace to play

The winner takes it all
The loser standing small
Beside the victory
Thats her destiny

I was in your arms
Thinking I belonged there
I figured it made sense
Building me a fence
Building me a home
Thinking Id be strong there
But I was a fool
Playing by the rules

The gods may throw a dice
Their minds as cold as ice
And someone way down here
Loses someone dear
The winner takes it all
The loser has to fall
Its simple and its plain
Why should I complain.

But tell me does she kiss
Like I used to kiss you?
Does it feel the same
When she calls your name?
Somewhere deep inside
You must know I miss you
But what can I say
Rules must be obeyed

The judges will decide
The likes of me abide
Spectators of the show
Always staying low
The game is on again
A lover or a friend
A big thing or a small
The winner takes it all

I dont wanna talk
If it makes you feel sad
And I understand
Youve come to shake my hand
I apologize
If it makes you feel bad
Seeing me so tense
No self-confidence
But you see
The winner takes it all
The winner takes it all……

I HAVE A DREAM

I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
Ill cross the stream – I have a dream

I have a dream, a fantasy
To help me through reality
And my destination makes it worth the while
Pushing through the darkness still another mile
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
Ill cross the stream – I have a dream
Ill cross the stream – I have a dream

I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
Ill cross the stream – I have a dream
Ill cross the stream – I have a dream

KNOWING ME KNOWING YOU

No more carefree laughter
Silence ever after
Walking through an empty house, tears in my eyes
Here is where the story ends, this is goodbye

Knowing me, knowing you (ah-haa)
There is nothing we can do
Knowing me, knowing you (ah-haa)
We just have to face it, this time were through
(this time were through, this time were through
This time were through, were really through)
Breaking up is never easy, I know but I have to go
(I have to go this time
I have to go, this time I know)
Knowing me, knowing you
Its the best I can do

Memries (memries), good days (good days), bad days (bad days)
Theyll be (theyll be), with me (with me) always (always)
In these old familiar rooms children would play
Now theres only emptiness, nothing to say

Knowing me, knowing you (ah-haa)
There is nothing we can do
Knowing me, knowing you (ah-haa)
We just have to face it, this time were through
(this time were through, this time were through
This time were through, were really through)
Breaking up is never easy, I know but I have to go
(I have to go this time
I have to go, this time I know)
Knowing me, knowing you
Its the best I can do

THANK YOU FOR THE MUSIC

Im nothing special, in fact Im a bit of a bore
If I tell a joke, youve probably heard it before
But I have a talent, a wonderful thing
cause everyone listens when I start to sing
Im so grateful and proud
All I want is to sing it out loud

So I say
Thank you for the music, the songs Im singing
Thanks for all the joy theyre bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

Mother says I was a dancer before I could walk
She says I began to sing long before I could talk
And Ive often wondered, how did it all start?
Who found out that nothing can capture a heart
Like a melody can?
Well, whoever it was, Im a fan

So I say
Thank you for the music, the songs Im singing
Thanks for all the joy theyre bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

Ive been so lucky, I am the girl with golden hair
I wanna sing it out to everybody
What a joy, what a life, what a chance!

So I say
Thank you for the music, the songs Im singing
Thanks for all the joy theyre bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

MAMMA MIA

Ive been cheated by you since I dont know when
So I made up my mind, it must come to an end
Look at me now, will I ever learn?
I dont know how but I suddenly lose control
Theres a fire within my soul
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything, o-o-o-oh

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much Ive missed you
Yes, Ive been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know,
My my, I could never let you go.

Ive been angry and sad about the things that you do
I cant count all the times that Ive told you were through
And when you go, when you slam the door
I think you know that you wont be away too long
You know that Im not that strong.
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything, o-o-o-oh

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much Ive missed you
Yes, Ive been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, even if I say
Bye bye, leave me now or never
Mamma mia, its a game we play
Bye bye doesnt mean forever

Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much Ive missed you
Yes, Ive been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go
Mamma mia, now I really know
My my, I could never let you go

DANCING QUEEN

You can dance, you can jive, having the time of your life
See that girl, watch that scene, dig in the dancing queen

Friday night and the lights are low
Looking out for the place to go
Where they play the right music, getting in the swing
You come in to look for a king
Anybody could be that guy
Night is young and the musics high
With a bit of rock music, everything is fine
Youre in the mood for a dance
And when you get the chance…

You are the dancing queen, young and sweet, only seventeen
Dancing queen, feel the beat from the tambourine
You can dance, you can jive, having the time of your life
See that girl, watch that scene, dig in the dancing queen

Youre a teaser, you turn em on
Leave them burning and then youre gone
Looking out for another, anyone will do
Youre in the mood for a dance
And when you get the chance…

You are the dancing queen, young and sweet, only seventeen
Dancing queen, feel the beat from the tambourine
You can dance, you can jive, having the time of your life
See that girl, watch that scene, dig in the dancing queen

FERNANDO

Can you hear the drums fernando?
I remember long ago another starry night like this
In the firelight fernando
You were humming to yourself and softly strumming your guitar
I could hear the distant drums
And sounds of bugle calls were coming from afar

They were closer now fernando
Every hour every minute seemed to last eternally
I was so afraid fernando
We were young and full of life and none of us prepared to die
And I’m not ashamed to say
The roar of guns and cannons almost made me cry

There was something in the air that night
The stars were bright, fernando
They were shining there for you and me
For liberty, fernando
Though I never thought that we could lose
There’s no regret
If I had to do the same again
I would, my friend, fernando

Now we’re old and grey fernando
And since many years I haven’t seen a rifle in your hand
Can you hear the drums fernando?
Do you still recall the frightful night we crossed the rio grande?
I can see it in your eyes
How proud you were to fight for freedom in this land

There was something in the air that night
The stars were bright, fernando
They were shining there for you and me
For liberty, fernando
Though I never thought that we could lose
There’s no regret
If I had to do the same again
I would, my friend, fernando

There was something in the air that night
The stars were bright, fernando
They were shining there for you and me
For liberty, fernando
Though I never thought that we could lose
There’s no regret
If I had to do the same again
I would, my friend, fernando
Yes, if I had to do the same again
I would, my friend, fernando…

Take a chance on me

If you change your mind, I’m the first in line
Honey I’m still free
Take a chance on me
If you need me, let me know, gonna be around
If you’ve got no place to go, if you’re feeling down
If you’re all alone when the pretty birds have flown
Honey I’m still free
Take a chance on me
Gonna do my very best and it ain’t no lie
If you put me to the test, if you let me try

Take a chance on me
(That’s all I ask of you honey)
Take a chance on me

We can go dancing, we can go walking, as long as we’re together
Listen to some music, maybe just talking, get to know you better
‘Cos you know I’ve got
So much that I wanna do, when I dream I’m alone with you
It’s magic
You want me to leave it there, afraid of a love affair
But I think you know
That I can’t let go

If you change your mind, I’m the first in line
Honey I’m still free
Take a chance on me
If you need me, let me know, gonna be around
If you’ve got no place to go, if you’re feeling down
If you’re all alone when the pretty birds have flown
Honey I’m still free
Take a chance on me
Gonna do my very best and it ain’t no lie
If you put me to the test, if you let me try

Take a chance on me
(Come on, give me a break will you?)
Take a chance on me
Oh you can take your time baby, I’m in no hurry, know I’m gonna get you
You don’t wanna hurt me, baby don’t worry, I ain’t gonna let you
Let me tell you now
My love is strong enough to last when things are rough
It’s magic
You say that I waste my time but I can’t get you off my mind
No I can’t let go
‘Cos I love you so

If you change your mind, I’m the first in line
Honey I’m still free
Take a chance on me
If you need me, let me know, gonna be around
If you’ve got no place to go, if you’re feeling down
If you’re all alone when the pretty birds have flown
Honey I’m still free
Take a chance on me
Gonna do my very best, baby can’t you see
Gotta put me to the test, take a chance on me
(Take a chance, take a chance, take a chance on me)

Ba ba ba ba baa, ba ba ba ba baa
Honey I’m still free
Take a chance on me
Gonna do my very best, baby can’t you see
Gotta put me to the test, take a chance on me
(Take a chance, take a chance, take a chance on me)

Ba ba ba ba baa, ba ba ba ba baa ba-ba
Honey I’m still free
Take a chance on me

Gimme Gimme Gimme

Half past twelve
And I’m watching the late show in my flat all alone
How I hate to spend the evening on my own
Autumn winds
Blowing outside my window as I look around the room
And it makes me so depressed to see the gloom
There’s not a soul out there
Someone to hear my prayer

Gimme gimme gimme a man after midnight
Won’t somebody help me chase the shadows away
Gimme gimme gimme a man after midnight
Take me through the darkness to the break of the day

Movie stars
Find the end of the rainbow, with a fortune to win
It’s so different from the world I’m living in
Tired of T.V.
I open the window and I gaze into the night
But there’s nothing there to see, no one in sight
There’s not a soul out there
Someone to hear my prayer

Gimme gimme gimme a man after midnight
Won’t somebody help me chase the shadows away
Gimme gimme gimme a man after midnight
Take me through the darkness to the break of the day

Gimme gimme gimme a man after midnight…
Gimme gimme gimme a man after midnight…

There’s not a soul out there
Someone to hear my prayer

Gimme gimme gimme a man after midnight
Won’t somebody help me chase the shadows away
Gimme gimme gimme a man after midnight
Take me through the darkness to the break of the day
Gimme gimme gimme a man after midnight
Won’t somebody help me chase the shadows away
Gimme gimme gimme a man after midnight
Take me through the darkness to the break of the day

s.o.s

Where are those happy days, they seem so hard to find
I tried to reach for you, but you have closed your mind
Whatever happened to our love?
I wish I understood
It used to be so nice, it used to be so good

So when you’re near me, darling can’t you hear me
S. O. S.
The love you gave me, nothing else can save me
S. O. S.
When you’re gone
How can I even try to go on?
When you’re gone
Though I try how can I carry on?

You seem so far away though you are standing near
You made me feel alive, but something died I fear
I really tried to make it out
I wish I understood
What happened to our love, it used to be so good

So when you’re near me, darling can’t you hear me
S. O. S.
The love you gave me, nothing else can save me
S. O. S.
When you’re gone
How can I even try to go on?
When you’re gone
Though I try how can I carry on?

So when you’re near me, darling can’t you hear me
S. O. S.
And the love you gave me, nothing else can save me
S. O. S.
When you’re gone
How can I even try to go on?
When you’re gone
Though I try how can I carry on?
When you’re gone
How can I even try to go on?
When you’re gone
Though I try how can I carry on?

Happy new year

No  more champagne
And the fireworks are through
Here we are, me and you
Feeling lost and feeling blue
It’s the end of the party
And the morning seems so grey
So unlike yesterday
Now’s the time for us to say…

Happy new year
Happy new year
May we all have a vision now and then
Of a world where every neighbour is a friend
Happy new year
Happy new year
May we all have our hopes, our will to try
If we don’t we might as well lay down and die
You and I

Sometimes I see
How the brave new world arrives
And I see how it thrives
In the ashes of our lives
Oh yes, man is a fool
And he thinks he’ll be okay
Dragging on, feet of clay
Never knowing he’s astray
Keeps on going anyway…

Happy new year
Happy new year
May we all have a vision now and then
Of a world where every neighbour is a friend
Happy new year
Happy new year
May we all have our hopes, our will to try
If we don’t we might as well lay down and die
You and I

Seems to me now
That the dreams we had before
Are all dead, nothing more
Than confetti on the floor
It’s the end of a decade
In another ten years time
Who can say what we’ll find
What lies waiting down the line
In the end of eighty-nine…

Happy new year
Happy new year
May we all have a vision now and then
Of a world where every neighbour is a friend
Happy new year
Happy new year
May we all have our hopes, our will to try
If we don’t we might as well lay down and die
You and I

WATERLOO

My, my, at Waterloo Napoleon did surrender
Oh yeah, and I have met my destiny in quite a similar way
The history book on the shelf
Is always repeating itself

Waterloo – I was defeated, you won the war
Waterloo – Promise to love you for ever more
Waterloo – Couldn’t escape if I wanted to
Waterloo – Knowing my fate is to be with you
Waterloo – Finally facing my Waterloo

My, my, I tried to hold you back but you were stronger
Oh yeah, and now it seems my only chance is giving up the fight
And how could I ever refuse
I feel like I win when I lose

Waterloo – I was defeated, you won the war
Waterloo – Promise to love you for ever more
Waterloo – Couldn’t escape if I wanted to
Waterloo – Knowing my fate is to be with you
Waterloo – Finally facing my Waterloo

So how could I ever refuse
I feel like I win when I lose –

Waterloo – Couldn’t escape if I wanted to
Waterloo – Knowing my fate is to be with you
Waterloo – Finally facing my Waterloo

HASTA MANANA

Where is the spring and the summer
That once was yours and mine?
Where did it go?
I just don’t know
But still my love for you will live forever

Hasta Manana ’til we meet again
Don’t know where, don’t know when
Darling, our love was much too strong to die
We’ll find a way to face a new tomorrow
Hasta Manana, say we’ll meet again
I can’t do without you
Time to forget, send me a letter
Say you forgive, the sooner the better
Hasta Manana, baby, Hasta Manana, until then

Where is the dream we were dreaming
And all the nights we shared
Where did they go?
I just don’t know
And I can’t tell you just how much I miss you
Hasta Manana ’til we meet again
Don’t know where, don’t know when
Darling, our love was much too strong to die
We’ll find a way to face a new tomorrow
Hasta Manana, say we’ll meet again
I can’t do without you
Time to forget, send me a letter
Say you forgive, the sooner the better
Hasta Manana, baby, Hasta Manana, until then

Hasta Manana, say we’ll meet again
I can’t do without you
Time to forget, send me a letter
Say you forgive, the sooner the better
Hasta Manana, baby, Hasta Manana, until then

LAY ALL YOUR LOVE ON ME

I wasn’t jealous before we met
Now every woman I see is a potential threat
And I’m possessive, it isn’t nice
You’ve heard me saying that smoking was my only vice
But now it isn’t true
Now everything is new
And all I’ve learned has overturned
I beg of you…
Don’t go wasting your emotion
Lay all your love on me

It was like shooting a sitting duck
A little small talk, a smile and baby I was stuck
I still don’t know what you’ve done with me
A grown-up woman should never fall so easily
I feel a kind of fear
When I don’t have you near
Unsatisfied, I skip my pride
I beg you dear…

Don’t go wasting your emotion
Lay all your love on me
Don’t go sharing your devotion
Lay all your love on me

I’ve had a few little love affairs
They didn’t last very long and they’ve been pretty scarce
I used to think that was sensible
It makes the truth even more incomprehensible
‘Cause everything is new
And everything is you
And all I’ve learned has overturned
What can I do…

Don’t go wasting your emotion
Lay all your love on me
Don’t go sharing your devotion
Lay all your love on me

ARRIVAL

OUR LAST SUMMER

The summer air was soft and warm
The feeling right, the Paris night
Did it’s best to please us
And strolling down the Elysee
We had a drink in each cafe
And you
You talked of politics, philosophy and I
Smiled like Mona Lisa
We had our chance
It was a fine and true romance

I can still recall our last summer
I still see it all
Walks along the Seine, laughing in the rain
Our last summer
Memories that remain

We made our way along the river
And we sat down in the grass
By the Eiffel tower
I was so happy we had met
It was the age of no regret
Oh yes
Those crazy years, that was the time
Of the flower-power
But underneath we had a fear of flying
Of getting old, a fear of slowly dying
We took the chance
Like we were dancing our last dance

I can still recall our last summer
I still see it all
In the tourist jam, round the Notre Dame
Our last summer
Walking hand in hand

Paris restaurants
Our last summer
Morning croissants
Living for the day, worries far away
Our last summer
We could laugh and play

And now you’re working in a bank
The family man, the football fan
And your name is Harry
How dull it seems
Yet you’re the hero of my dreams

I can still recall our last summer
I still see it all
Walks along the Seine, laughing in the rain
Our last summer
Memories that remain
I can still recall our last summer
I still see it all
In the tourist jam, round the Notre Dame
Our last summer
Walking hand in hand
Paris restaurants
Our last summer
Morning croissants
We were living for the day, worries far away…

BANG A BOOMERANG

Making somebody happy is a question of give and take
You can learn how to show it so come on, give yourself a break
Every smile and every little touch
Don’t you know that they mean so much
Sweet sweet kisses so tender
Always will return to sender

Like a bang, a boom-a-boomerang
Dum-be-dum-dum be-dum-be-dum-dum
Oh bang, a boom-a-boomerang
Love is a tune you hum-de-hum-hum
So give it away, I think you’ll learn
You’ll get love in return
So bang, a boom-a-boomerang is love
A boom-a-boomerang is love

Love is always around and you can look for it anywhere
When you feel that you’ve found it my advice is to take good care
Never use it as a selfish tool
Never ever be such a fool
Every feeling you’re showing
Is a boomerang you’re throwing

Yes a bang, a boom-a-boomerang
Dum-be-dum-dum be-dum-be-dum-dum
Oh bang, a boom-a-boomerang
Love is a tune you hum-de-hum-hum
So give it away, I think you’ll learn
You’ll get love in return
So bang, a boom-a-boomerang is love

And if you’re warm and tender
I’ll kiss you, return to sender
Please surrender

Bang, a boom-a-boomerang
Dum-be-dum-dum be-dum-be-dum-dum
Oh bang, a boom-a-boomerang is love
A boom-a-boomerang is love

CHICITITA

Chiquitita, tell me what’s wrong
You’re enchained by your own sorrow
In your eyes there is no hope for tomorrow
How I hate to see you like this
There is no way you can deny it
I can see that you’re oh so sad, so quiet

Chiquitita, tell me the truth
I’m a shoulder you can cry on
Your best friend, I’m the one you must rely on
You were always sure of yourself
Now I see you’ve broken a feather
I hope we can patch it up together

Chiquitita, you and I know
How the heartaches come and they go and the scars they’re leaving
You’ll be dancing once again and the pain will end
You will have no time for grieving
Chiquitita, you and I cry
But the sun is still in the sky and shining above you
Let me hear you sing once more like you did before
Sing a new song, Chiquitita
Try once more like you did before
Sing a new song, Chiquitita

So the walls came tumbling down
And your love’s a blown out candle
All is gone and it seems too hard to handle
Chiquitita, tell me the truth
There is no way you can deny it
I see that you’re oh so sad, so quiet

Chiquitita, you and I know
How the heartaches come and they go and the scars they’re leaving
You’ll be dancing once again and the pain will end
You will have no time for grieving
Chiquitita, you and I cry
But the sun is still in the sky and shining above you
Let me hear you sing once more like you did before
Sing a new song, Chiquitita
Try once more like you did before
Sing a new song, Chiquitita
Try once more like you did before
Sing a new song, Chiquitita

NINA PRETTY BALLERINA

Every day in the morning on her way to the office
You can see as she catches a train
Just a face among a million faces
Just another woman with no name
Not the girl you’d remember but she’s still something special
If you knew her I am sure you’d agree
‘Cause I know she’s got a little secret
Friday evening she turns out to be…

Nina, pretty ballerina
Now she is the queen of the dancing floor
This is the moment she’s waited for
Just like Cinderella
(just like Cinderella)
Nina, pretty ballerina
Who would ever think she could be this way
This is the part that she likes to play
But she knows the fun would go away
If she would play it every day

So she’s back every morning to her work at the office
And another week to live in a dream
And another row of early mornings
In an almost never-ending stream
Doesn’t talk very often, kind of shy and uncertain
Everybody seems to think she’s a bore
But they wouldn’t know her little secret
What her Friday night would have in store…

Nina, pretty ballerina
Now she is the queen of the dancing floor
This is the moment she’s waited for
Just like Cinderella
(just like Cinderella)
Nina, pretty ballerina
Who would ever think she could be this way
This is the part that she likes to play
She would like to play it every day

Nina, pretty ballerina
Now she is the queen of the dancing floor
This is the moment she’s waited for
Just like Cinderella
(just like Cinderella)
Nina, pretty ballerina
Who would ever think she could be this way
This is the part that she likes to play

I DO I DO DO

ME AND BOBBY AND BOBBYS BROTHER

WHEN ALL IS SAID AND DONE

ONE MAN ONE WOMAN

WHEN I KISSED THE TEACHER

RING RING

KISSES OF FIRE

ROCK ME

DUM DUM DIDDLE

ON & ON & ON

ANDANTE ANDANTE

PEOPLE NEED LOVE

I WONDER

lOVE ISNT EASY

ANOTHER TOWN ANOTHER TRAIN

IF IT WASNT FOR THE NIGHTS

WHY DID IT HAVE TO BE ME

TIGER

5 Svar til “ABBA

 1. Jeg har lett etter sangen «One love, one woman» med melodi på noen CD`er jeg har,men har ikke funnet den. Jeg har også lett her på nettet etter melodien, men så går det ikke an å vise videoen, står det! Dumt! hvor kan jeg finne melodien til den? jeg skulle lære noen barn sangen. Jeg har også lett etter melodien til «My love, my life». Finnes de noe sted? Hilsen Aud Hansen

 2. Er det denne du leter etter Aud? Den heter One man, one woman

  No smiles, not a single word at the breakfast table
  Though I would have liked to begin
  So much that I wanna say, but I feel unable
  You leave and slam the door
  Like you’ve done many times before
  And I cry and I feel so helpless

  One man, one woman
  Two friends and two true lovers
  Somehow we’ll help each other through the hard times
  One man, one woman
  One life to live together
  One chance to take that never comes back again
  You and me, to the end

  Outside I can see the sun through the open window
  Inside everything feels so cold
  What’s wrong, what is happening, where did all our love go
  Sometimes when I just can’t cope
  I cling to a desperate hope
  And I cry and I feel like dying

  One man, one woman
  Two friends and two true lovers
  Somehow we’ll help each other through the hard times
  One man, one woman
  One life to live together
  One chance to take that never comes back again
  You and me, to the end

  Daydreams of a better life, but I have to wake up
  The sound of a key in the door
  You smile and I realise that we need a shake-up
  Our love is a precious thing
  Worth the pain and the suffering
  And it’s never too late for changing

  One man, one woman
  Two friends and two true lovers
  Somehow we’ll help each other through the hard times
  One man, one woman
  One life to live together
  One chance to take that never comes back again
  You and me, to the end
  You and me, to the end

 3. My love my life finner du her:

  I’ve seen it on your face
  Tells me more than any worn-out old phrase
  So now we’ll go separate ways
  Never again we two
  Never again, nothing I can do

  Like an image passing by, my love, my life
  In the mirror of your eyes, my love, my life
  I can see it all so clearly
  (See it all so clearly)
  Answer me sincerely
  (Answer me sincerely)
  Was it a dream, a lie?
  Like reflections of your mind, my love, my life
  Are the words you try to find, my love, my life
  But I know I don’t possess you
  So go away, God bless you
  You are still my love and my life
  Still my one and only

  I’ve watched you look away
  Tell me is it really so hard to say?
  Oh, this has been my longest day
  Sitting here close to you
  Knowing that maybe tonight we’re through

  Like an image passing by, my love, my life
  In the mirror of your eyes, my love, my life
  I can see it all so clearly
  (See it all so clearly)
  Answer me sincerely
  (Answer me sincerely)
  Was it a dream, a lie?
  Like reflections of your mind, my love, my life
  Are the words you try to find, my love, my life
  But I know I don’t possess you
  So go away, God bless you
  You are still my love and my life
  Yes I know I don’t possess you
  So go away, God bless you
  You are still my love and my life
  Still my one and only

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s