Julehilsen i Årsbladet for Unitarforbundet for medlemmer og venner av Unitarforbundet


Jeg har fått det ærefulle oppdrag å skrive en hilsen i Årsbladet for Unitarforbundet i år.

Link til Årsbladet finner du her

 Året 2009 har vært et veldig spesielt år for meg. I løpet av dette året har jeg blitt medlem i en ny familie. Jeg har ikke erstattet min gamle, men jeg har fått en i tillegg. Som i min vanlige familie møter jeg varme og her møter jeg samhold. Slik det bør være i en familie. Man står sammen, bryr seg om hverandre og man er blant mennesker som tenker noenlunde likt. Det er som man har arvet egenskaper fra forfedre som man ønsker å bringe videre. Og man er stolt av forfedrene sine.

 Unitarforbundet var helt ukjent for meg.

 Jeg har i mange år vært på søken etter ”noe”. Dette ”noe” var ikke nødvendigvis søken etter andre mennesker, eller en ny familie – men det var en søken etter å finne noen svar på alle spørsmål som har hopet seg opp i løpet av et liv. Spørsmål man stiller seg og som man forsøker å finne svar på. Det blir naturlig å lete etter svar hos andre kristne, gjennom å lese historie eller også studere sin familiebakgrunn. Hvem er jeg? – og hvorfor er jeg?

 Det er litt som å ha følelse av å ha gått seg litt vill og har et sterkt ønske om å finne hjem igjen.

 Man finner vel aldri helt hjem. Det vil alltid være spørsmål man aldri finner svar på. Jeg tror det er noe av livet. Hvorfor vi er her. Jeg tror mennesker er ment å søke. Ment å gjennom å søke, utvikle seg og bli til noe ”mer”.

Nå er det ikke slik at med en gang man melder seg inn i Unitarforbundet så får man automatisk de riktige svarene. Men for min del så kan jeg si at jeg har jeg funnet mennesker jeg kan ha ærlige dialoger med for å finne flere svar, enn jeg ville funnet alene – eller sammen med mange andre kristne menigheter jeg kjenner.

 Dialoger er helt umulig hvis man ikke har gjensidig respekt for hverandre. Dialoger er helt umulig hvis man ikke gir hverandre frihet til å tenke og være, og det er umulig hvis man ikke er villig til å tolerere at vi alle er annerledes i alder, i kjønn, i legning, i oppvekst og bakgrunner. Ja og ikke minst gjelder alt dette når vi kommer til troen på Gud. Det finnes flere veier til Gud. Og på veien må vi ta i bruk dialoger både med Gud og mennesker. Fasit ligger hos Gud, men jeg tror ikke vi får denne uten videre. Jeg tror heller ikke det handler alltid om å fortjene den. Men jeg tror det handler om at sannheten blir gitt oss når Gud mener det er riktig å gi den til oss. Det er ikke for meg som menneske å fundere på når det skjer. Ikke tro på mennesker som sier de har fått denne sannheten av Gud.

 Dialog handler også om å gå hånd i hånd. Følge hverandre gjennom livet. Holde fast når noen vi holder av holder på å gå seg bort. Dialog handler om å dele og oppleve ting sammen. Jeg synes nattverden er en god symbolhandling på dette.

 Vi trenger noen symbolske handlinger for å bli minnet på viktigheten av ting.

 Julehøytid er blitt mer og mer en symbolsk handling – mer enn det den kanskje er ment som. Jesus er erstattet med Julenissen. Og julenissen og hele julen er blitt enormt kommersiell. For mange har julen blitt et ork. Et ork mange av oss ikke har råd til. Et ork veldig mange gruer seg til. Ikke minst er det mange barn som faktisk gruer seg til julen. Noe er veldig feil. Ikke fordi Jesus er byttet ut med julenissen, men fordi julehøytiden jo skal være tiden man skal bry seg om hverandre ekstra mye. Kanskje er det nettopp dette som er feil. For man bør jo bry seg like mye hele året. Men i stresset for å gjøre det ekstra hyggelig for oss, så blir det kanskje feil og vi tror det handler om å bruke mest mulig penger og kjøpe dyrest mulig gaver. Vi tror, og er blitt vant med at det er det som skaper best hygge.

Familiehygge behøver ikke koste mye penger. Det koster bare at vi bryr oss og spør om alle har det bra. Og det koster kanskje litt å være annerledes enn naboen, kollegaen eller vennene hvis du ikke deltar i ete og gavegildet. Jeg tror at hvis vi våger å tenke og være annerledes kanskje gjør at vi får mangfoldig igjen -for en relativt liten pris.

 Omsorg er en flott gave å gi bort! At vi bryr oss – og er der for hverandre.

 Med disse ord ønsker jeg alle lesere av Årsbladet og venner av Unitarforbundet:

 En fin adventstid og en omsorgsfull god jul!

Hilsen

pastor og leder av Unitarforbundet i Grenland

Kjell Morten Bråten

Du kan besøke hjemmesiden til Unitarforbundet i Grenland her

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s