De syv kakeslagene til jul


ALLE OPPSKRIFTER ER HENTET FRA WWW.TINE.NO

FATTIGMANN

  • 5 eggeplommer
  • 5 ss sukker
  • 5 ss TINE Kremfløte
  • 1 ss konjakk
  • ¼ ts malt kanel
  • ¼ ts malt kardemomme
  • 1 eggehvite
  • 350 g hvetemel
  • 500 g smult til steking
 

Visp eggeplommer og sukker. Visp kremfløten og bland med eggedosis. Ha i konjakk og krydder. Visp eggehviten stiv og bland den forsiktig inn. Rør inn ca.200 gram hvetemel og la deigen stå tildekket og kjølig til neste dag.

  •  

    Bruk resten av melet (så lite som mulig) til utkjevling. Kjevle meget tynt og bare litt om gangen. Skjær ut snipper ved hjelp av en bakkelsspore. Lag et snitt i midten av hver snipp, og «smett» kakene. Kok dem lysegule i smulten.

  • SIRUPSNIPPER

  • 1½ dl TINE Kremfløte
  • 150 g sirup
  • 150 g sukker
  • 100 g TineSmør
  • 450 g hvetemel
  • ½ ts malt pepper
  • ¼ ts malt ingefær
  • ¼ ts malt anis
  • ¼ ts malt kanel
  • ¾ ts hornsalt
  • ¾ ts natron
  • I stekeovnen ved 175 grader i ca.5 minutter.

  •  

    Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i det tørre. Elt deigen sammen. La den stå kjølig til neste dag.

  •  

    Oppbevar dem i tett boks eller fryseboks.

  •  

    Tips: Snippene blir blanke hvis de pensles med eggehvite før stekingen.

  •  

    Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Eller la barna bruke sine figurformer og trykke ut det de ønsker. Legg kakene på smurt plate og stek. Avkjøl dem på rist.

  • GORO

  • 1¾ dl TINE Kremfløte
  • 1 egg
  • 125 g sukker
  • 500 g hvetemel
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 325 g TineSmør
  •  

    Bruk et gorojern.

  •  

    Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen. Smuldre i smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig minst 2 timer.

  •  

    Kjevle deigen ut og skjær leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gylne og sprø. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboksen.

  • et lite tips : Lag mønster av gorojernet på et pappark og legg dette over den kjevlede leiven. Kjevle bare litt deigen av gangen.

    SMULTRINGER

    • 5 egg
    • 250 g sukker
    • ½ dl smeltet TineSmør
    • 1½ dl TINE Kremfløte
    • 1½ dl TineMelk Kultur
    • 3 ts hornsalt
    • 1 ts malt kardemomme
    • 750 g hvetemel

    Til koking:

    • 1 kg smult til koking

    Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen. Tilsett melk. Sikt i hornsalt, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La den stå kaldt til neste dag.

  •  

    Kjevle deigen ca.1 cm tykk og stikk ut ringer. La kakene stå kaldt til de skal smultkokes.

  • Frityrkoking:

    1.  

      Varm smulten i en gryte. Stikk en trepinne ned i smultgryten – hvis det freser rundt pinnen, er smulten varm nok.

    2.  

      Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.

    SANDKAKER

  • 200 g TineSmør
  • 250 g hvetemel
  • 100 g mandler skåldede og malte
  • 1 egg
  • 100 g sukker
  •  

    Bruk sandkakeformer. I stekeovnen ved 175 grader i 10-15 minutter.

  •  

    Smuldre smør og mel. Tilsett mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen, og la den hvile en times tid i kjøleskapet.

  •  

    Trykk deigen ut i formene. Stek kakene, og la dem avkjøles litt i formene før de legges på en rist.

  •  

    Oppbevares i tett boks eller i fryseboksen.

  • et lite tips; Sandkaker er greie kaker å ha i huset, både i julen og ellers i året. Med litt vispet kremfløte og bær, frukt etc. blir de lekre små kremkaker til dessert eller kaffekos.

    BERLINERKRANSER

    • 2 hardkokte eggeplommer
    • 2 rå eggeplommer
    • 125 g sukker
    • 250 g TineSmør
    • 300 g hvetemel

    Pensling og dryss:

    • 1 eggehvite
    • 1 dl perlesukker

    I stekeovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter

  •  

    Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå. Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis inn romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen.

  •  

    Trill deigen ut til tynne pølser, ca. 10 cm. lange. Form dem til kranser med endene i kryss. Legg kransene på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Pensle med sammenvispet eggehvite, dryss på perlesukker.

  •  

    Stek kakene lys gule. Avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks.

  • KOKOSMAKRONER

  • 2 egg
  • 125 sukker
  • 200 kokosmasse
  • 50 smeltet TineSmør
  • 1 hvetemel
  • ½ bakepulver
  • I stekeovnen ved 200 graderC i ca. 10 minutter

  •  

    Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør i kokosmasse, mel, bakepulver og avkjølt smør.

  •  

    Sett deigen som topper med to teskjeer på stekeplaten.

  •  

    Stek kakene gylne, avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

  • GOD JULEBAKST!

    Legg igjen en kommentar

    Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

    WordPress.com-logo

    Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

    Twitter picture

    Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

    Facebookbilde

    Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

    Google+ photo

    Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

    Kobler til %s