Året jeg sent vil glemme..


Våren 2008 ble jeg ferdig med min utdannelse ved Høgskolen.

Det er stort for en 40 åring å ha klart å gjennomføre 3 harde år på skolebenken igjen – og å gå ut med beste karakter A på sin Bacheloroppgave. Jeg var endelig omskolert, «attført» og skulle endelig ut i arbeidslivet igjen etter år hvor jeg hadde vært syk – ironisk nok av bl.a overarbeid og etter å ha møtt den berømte veggen. Det manglet ikke akkurat på optimisme!

Jeg drømte om fast jobb, fast lønn, mulighet til å ta opp lån, skifte bank, ha FERIE, – ja hadde nær sagt – bli vanlig igjen.

Drømmer blir enten til virkelighet eller de kan bli til rene mareritt. Vel, mareritt er kanskje et sterkt ord å bruke, men jammen skulle dette året bli til noe helt annet enn det jeg så optimistisk hadde sett for meg.

Tre måneder etter skoleslutt opphørte all kontakt med NAV. Tre måneder fikk jeg på å skaffe meg en jobb jeg kunne leve av. Fra den dagen var det slutt på noe som helst støtte økonomisk. Heretter var Sosialkontoret det eneste jeg kunne falle tilbake på hvis jeg ikke selv kunne klare å skaffe meg inntekter. Jeg er meget stolt over at jeg har klart meg uten hjelp fra noen.

I min situasjon som «ferdig attført» mister du alle rettigheter. Du har ikke krav på arbeidsledighetstrygd før du har opptjent 105 000 fra januar. Det vil i mitt tilfelle si at jeg gikk fra oktober 08 til juni 09 – uten rettigheter til stønad. Heller hadde jeg ikke krav på bostøtte eller annen støtte – utenom sosialtrygd. Bankene møter deg med et NEI – nesten uansett hva du ber om – så lenge du ikke har noen fast inntekt eller fast jobb.

Jeg har i løpet av dette året levert ca 70 – 80 jobbsøknader. Mange av jobbene ventet jeg svar på i opptil 4 mndr. Svarene på samtlige har vært nei. På mange av jobbene har det vært flere 100 søkere. På veldig mange av jobbene fikk jeg aldri svar. (Vet dere hvor mye tid man bruker på å skrive jobbsøknader??)

Jeg kontaktet bemanningsbyråer som Adecco, Personalhuset og den kommunale vikartjenesten.

Her er listen over arbeidsstedene mine fra oktober 08 – dd 09.

Omsorgsboliger: 2 ulike

1. ringevakt perioden okt 08 – feb 09

2. sommerjobb mai 09 – dd 09

Dagligvarbutikker: 5 ulike (Tilfeldige vakter av kortere og lengre varighet.)

Skoler: 6 ulike barneskoler (2 uker som klasseforstander – resten vakter fra 1 time til hele dager)

Kantiner: 12 ulike (oppdrag fra 3 dager til 2 uker – 5 timers vakter)

SFO: 2 ulike (ringevakt fra okt 08 – feb 09)

Barnehage: 3 ulike (bare enkelte dager)

Fritidsklubber: 3 ulike (Ringevakt – fast 1 kveld i uken fra mars 09 – mai 09)

Lønningssystemet i Skien kommune gjør at for hver ny kommunal arbeidsplass jeg begynner på må jeg jobbe inn 1 mnd før jeg får lønn.

Hos Bemanningsbyråene får jeg lønn hver 14 dag.

Dette gjør at lønningene blir veldig ustabile og helt umulig å kontrollere. Noen måneder fikk jeg utbetalt 8000 andre måneder fikk jeg opp til 18000. Bemanningsbyråene skor seg på at det er høy arbeidsledighet. I noen av butikkjobbene fikk jeg kun 115 kr timen. (tarifflønn for en 18 åring i butikk er 119,-) De fleste jobbene har jeg fått fra 135 til 150 kr timen, med unntak av vikarjobbene i skolen, hvor jeg fikk 198 kr timen. (der fikk man betalt bare time for time og har altså ikke betalt for forberedelse)

En typisk arbeidsdag for meg har vært å stå opp klokka 6 og sitte å vente på telefon. Det er naturlig å takke ja til den første som ringer – kanskje en skole som trenger deg 3 timer. Så kanskje ringte en barnehage like etterpå for å tilby deg full dag – kanskje flere dager, men som du da måtte takke nei til fordi du allerede har sagt ja til å jobbe 3 timer.

Enkelte dager klarte jeg å «sy sammen» slik at jeg kunne være på 3- 4 ulike steder samme dag. Feks; 3 timer èn skole, 2 timer en annen skole, Sfo etterpå og så en butikk på kvelden.

Du er bare en vikar på de stedene du jobber som vikar. Med det mener jeg at du går glipp av absolutt alle fordeler. På skolene får du feks ingen tid til å forberede deg. Du får gjerne 15 min til å finne ut hvilken klasse du skal ha, hvilket fag du skal ha og kanskje lese en beskjed fra den læreren du er vikar for. Du går inn i en klasse med ofte helt ukjente elever og en klasse med elever som kanskje har spesielle behov. Ofte får du ingen beskjed om hvem eller hva slags problem det er.

Som vikar er du ny på hvert enkelt sted. Du skal forholde deg til nye mennesker på hvert enkelt sted. Det er ikke vikarene som først får pauser og det er ofte at vikarer blir satt til «de verste» jobbene. Ofte blir du satt til å gjøre ting langt fra det som var avtalen og noen ganger får du ansvar for ting – også langt over det som var avtalt.

Som vikar ønsker du alltid å gjøre et bra inntrykk og du står gjerne på ekstra for å kanskje få tilbud om fast jobb. Selv om du gjør en bra jobb er det ofte allikevel ikke ledig stilling – jeg er mange ganger blitt møtt med at de gjerne skulle ha ansatt meg, men…

Dette har vært et år jeg sent vil glemme.

Midt oppi alt dette ble jeg altså i april 09 innsatt som vikarprest i Unitarforbundet og har hatt gleden og æren av å gifte 3 fantastiske brudepar. 😉

Det er liksom ikke helt lett å svare når folk spør hva jeg jobber som!!

Jeg står nå her. Med bena godt plantet på bakken. Jeg har klart det! Jeg har også klart alt sammen alene.

Visst har det kostet en del. Jeg er dønn sliten. Jeg har mistet all sosial omgang med venner. Hus og hage er blitt forsømt. Familien er forsømt. Ja – og meg selv er også forsømt. Ferie er et fremmedord. Økonomien er skakkjørt og uoversiktlig. Jeg har måttet ta en dag om gangen bokstavelig talt.

Jeg vil helst aldri ha det på samme måte igjen. Samtidig tenker jeg at jeg har da lært masse av dette også. Ikke minst har jeg møtt mange fantastiske mennesker. Ikke minst har jeg fått møtt mange fantastiske elever! Jeg har blitt utfordret og måtte trampe oppi situasjoner jeg aldri trodde jeg ville klart. Jeg trodde aldri jeg ville klare meg som lærer. Men det gikk – og det gikk fantastisk bra. Jeg har fått beinet innenfor mange bransjer jeg kanskje ellers aldri ville opplevd. Jeg har lært å overleve på knappe og ustabile ressurser. Jeg har blitt betrodd og jeg har blitt spurt etter – fordi folk synes jeg har gjort bra jobber. Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra vikarbyråene at folk vil gjerne ha meg tilbake. Jeg har fått mange nye venner og masse god ny erfaring.

Jeg vil få lov å takke alle de mennesker som har passert forbi meg i løpet av året. Jeg vil få takke for all støtte og oppmuntring jeg har fått etter avisoppslag i media fra hele landet, enten det har handlet om at jeg er blitt prest eller oppslaget om NAV.

Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe!

Situasjonen min i dag er at jeg har en jobb i en omsorgsbolig. Ikke fast jobb her heller, men jeg har jobb så jeg klarer meg. Jeg håper det fortsetter. Jeg vil fortsette å jobbe i ungdomsklubber og jeg håper også jeg kan ta enkelte vakter i skolene i Skien.

I september blir jeg innsatt som prest i Unitarforbundet. Stadig flere velger å gifte seg hos oss. Ingenting gleder meg mer. Mange tar kontakt med meg også fordi jeg er prest og ønsker samtaler. Håper det er enda fler som kommer til å gjøre det. Jeg er glad hvis jeg kan hjelpe. Fra høsten av vil jeg også jobbe mer intenst med å få opprettet en Unitargruppe her i Grenland. Her er alle velkommen til å bidra til forslag hvordan vi kan legge opp dette slik at det blir til nytte og glede for mange.

Vel, dette var en slags gjennomgang og oppdatering over mitt liv siste år. Mitt liv blir aldri kjedelig! 😉

Jeg ønsker ingen å ha det slik jeg har hatt det når det gjelder jobb. Samtidig vet jeg at veldig mange har det nettopp slik. Ha tålmodighet – er mitt råd. Man lander alltid som regel med bena først. Vær litt egoistisk – det er lov i slike situasjoner. Ta vare på deg selv og sørg for at du har det bra. Det går nemmelig fint an å være egoist uten å tråkke på andre. Bruk erfaringene, dårlige og gode, som nettopp det det er. ERFARINGER!

GI ALDRI OPP!

10 Svar til “Året jeg sent vil glemme..

 1. Det høres ut som et kjempetøfft år KM. Flott å se at du klarer å ta tak i det positive i alt som skjer.

  Det finner jeg beundringsverdig.

  Min far lærte meg noe som ung, jeg aldri vil glemme:

  Winners never quit, and quitters never win.

  Lykke til videre!

 2. Hei Olec 😉

  Det var lenge siden! Håper du og din familie har hatt en fin sommer.

  I situasjoner som den jeg har vært i har man ikke valg. Man må jo overleve. Man overlever ikke uten penger og for å få penger må man jobbe.

  Jeg har brukt 40 år på å få til det jeg har av hus og hjem. Det er trist at man kan risikere å miste alt fordi man er uheldig å kanskje bli syk eller miste jobb.

  Jeg er heldig allikevel som bare har meg selv å tenke på. Men uheldig fordi jeg bare er en. Det er bare en til å skaffe inntekter og det er bare en til å betale regninger…

 3. Hei, Kjellemann

  Når jeg leser dette, tenker jeg at du er god til å balansere.

  På den ene siden skildrer du frustrasjonen og motbakkene på en ærlig og usminka måte.

  På den andre siden demonstrerer du en ukuelig optimisme og vilje til å vri ut nyttige erfaringer til siste dråpe.

  Det er både inspirerende og imponerende, synes jeg.

  Alt godt fra Ivar, T&T

 4. Takk for kommentaren Ivar.
  Bra du synes jeg balanserer. Er nok ikke alltid jeg er like flink til det. I denne perioden har jeg også til tider vært veldig negativ og nedstemt. Skrev et innlegg for en stund siden som jeg aldri publiserte – men jeg har det enda.
  Overskriften var; STOPP verden! – jeg tror jeg vil av! hehe..
  Jeg er en ærekjær mann. Vil gjerne helst klare meg selv. Å være alene om alt er tøfft. Både skaffe inntekter alene og betale alt alene. Man blir ganske oppgitt mange ganger. Men det er forskjell på å være oppgitt og gi opp. Som ærekjær vil jeg nok heller aldri gi opp. Dessuten begynner jeg å bli godt vant etter så mange år alene. Man får erfaringer og man venner seg til på en merkelig måte å takle nedturene – OG oppturene. Noe heter at det er i motbakker det går oppover. Eller som jeg hørte på tv i dag, ei som sa; Det kan være fin gave selv om innpakningen er dårlig. Her er ikke alt fint og flott. Men jeg har det jo bra. Og jeg er frisk – ikke minst. Det jeg har, har jeg klart å skaffe selv stort sett. Jeg kjenner mange som ikke har klart det jeg har klart. De er ikke dårligere for det. Det viser bare at vi alle har forskjellige plattformer vi står på og vi har ulike mål og meninger med livet. Klart det ville vært deilig å være rik – men det følger visst ikke med lykkegarantier med de mange pengene.

  I disse valgtider ønsker jeg meg et parti som tenker mer på oss aleneboere. Jeg tror veldig mange sliter veldig. Aleneboere har aldri vært veldig kravstore… 😉

 5. Kjærlighet til mennesker og mellom mennesker er det vakreste jeg vet. Men jeg vet jo også at det mange ganger er vanskelig dette. Det skal det vel også være. Hvis kjærligheten var lettvint – hva skulle vi med den da?

 6. Hei, jeg kom tilfeldig innom bloggen din her og jeg aner ikke noe om deg eller hva dette forbundet er. men jeg ville bare si at jeg skjønner veldig godt at du har hatt det hardt. Jeg var arbeidsledig i 6-7 mndogså nyutdannet og det er hardt. man kommer jo fra skolen så full av mot og håp og tror alt kommer til å bli så bra, men slik er ofte ikke virkeligheten. Uansett fin blogg og lykke til videre 🙂

 7. Hei Differanse 😉

  Det er veldig frustrerende sant?

  Som regel går det også bra – men tiden å vente er tøff og man kan lide av det personlig og økonomisk og dette kan ta lang tid å lege.

  Vi er iallefall mange i samme situasjon. Ikke direkte noen trøst da kanskje – men det sier jo en del om at det ikke er oss enkelte det er noe feil på, men arbeidssituasjonen og arbeidsledigheten.

  Man må bite tennene sammen men passe seg så man ikke biter for hardt. Det kan man bli syk av…

  Takk for gode ønsker og jeg sender gode ønsker tilbake. 🙂 Ta godt vare på deg selv og alle rundt deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s