Innsettelsestalen til meg fra Unitarprest Knut Heidelberg


Kjære Kjell Morten!

Det er umulig å forutsi med sikkerhet hva fremtiden bringer.Og for å bruke en slitt frase: «Det er vanskelig å spå, spesiellt om fremtiden». Men en ting er sikkert når det gjelder fremtiden, og det er at den henger sammen med det som har skjedd tidligere. Noen vil kanskje si at denne sammenhengen er det som kalles skjebnen. Og atter andre vil se på skjebnen som styrt av en overnaturlig kraft eller guddom.

Selv er jeg mer tilbøyelig til å se det enklere. Det som skjer i dag er jo det som en gang fortonet seg som fremtid. Så når vi står i dag og ser bakover i tid, da står vi egentlig både i nåtid og i fremtid. Alt avhengig av hvordan vi plasserer oss i forhold til det som har vært. Et slikt perspektiv gjør det enkelt å se at fremtiden bestemmes av de valg vi gjør. Det behøver ikke være mer mystisk enn det. Vi trenger ingen skjebneprat eller guddommelige inngripen for å se en årsaksammenheng mellom valg og resultat av valgene.

Det finnes dem som sier at Gud har kallet dem til bestemte ting, og at det derfor er skjebnen som har blitt guddommelig styrt slik at de har oppfylt kallet. Mange prester har det på den måten. De sier de er blitt prester fordi Gud har kallet dem. Slike kall kan være veldig farlige, fordi de blir oppfattet som så viktige at de går foran alt annet. Det finnes eksempler på prester som gjør stor skade fordi Gud har kallet dem til å forkynne en såkalt sannhet. Sannheten om hvordan man skal leve for å bli frelst. Sannheten om hvordan man skal tro for å bli frelst. Sannheten om den rette Gud.

Jeg kan trøste deg med en ting, Kjell Morten, og det er at hvis Gud har gitt deg et slikt kall at du må forkynne den eneste sannhet, da vil du aldri – absolutt aldri – kunne bli prest i en Unitarkirke. Ingen Unitarprest går rundt og tror at Gud har gitt dem rett til å forkynne det som måtte være den eneste sannhet om noe som helst.

Til nød kan en Unitarprest innbille seg at Gud har kallet vedkommende til å være prest. En slik Unitarprest hører med til de overtroiske unitarer. Jeg er en av dem. Men å gå derfra til å se at Gud har styrt en skjebe som på guddommelig vis har ført meg til hit jeg nå er.. nei, det får være måte på hvor overtroisk en unitar kan tillate seg å være. Det er interesser, anlegg, møte med mennesker, en smule egoisme, stahet, ønske og slike ting som har ført både deg og meg hit vi nå står. I mange tilfeller rene tilfeldigheter. Og det er vel å være litt for høy på pæra å insistere på at det er Gud som har grepet spesielt inn for at nettopp du og jeg skal være prester. Det får være måte på selvskryt.

For fra Unitarenes ståsted er det en selvmotsigelse at Gud skulle gripe inn og føre et menneske til prestestilling og samtidig ikke gripe inn for å stoppe all den lidelse som finnes i verden. Her skulle altså Gud aktivt styre en skjebne slik at Kjell Morten blir prest og så skulle den samme Gud unnlate å styre en skjebne at alle de som lider får det bedre? Hva slags Gud er det som kan styre et menneskes liv i en presteretning, men unnlate å strye andre menneser ut av lidelse? Er det en god Gud? Unitarene tror at Gud er kjærlighet. Det er en god Gud unitarene tror på.

Det unitarer ikke tror på er selvmotsigelser. En allkjærlig Gud som sørger for at enkeltpersoner blir prester og gir blaffen i alle som virkelig lider og har det vondt er en en selvmotsigelse.

En annen selvmotsigelse er en unitar som hevder å forvalte den eneste sannhet som finnes. En slik unitar tror vi ikke på. Den unitarprest som sier at det er helt sikkert at Gud eksisterer og at alle må tro på unitarenes Gud for å blir frelst, denne unitarpresten er en bløffmaker. Joda Unitarer tror også at Gud eksisterer. I alle fall den untiarkirke der du skal være prest. Men vi sier ikke at det er den rette tro for alle. Vi sier at for noen er det riktig å tro på den Gud som Jesus viste oss. For andre vil det være riktig å tro på noe annet… eller ikke tro på noe i det hele tatt.

Unitarer sier at det er en selvmotsigelse at alle mennesker må tro på en bestemt guddom. Unitarer ser seg om i verden og legger merke til at mennesker er forskjellige, og vi har forskjellig oppfatninger om det meste. Vi tror på forskjellige ting. Og noen lar være å tro. Unitarer sier ja til dette mangfoldet. Vi sier hurra – og så flott at det er så mange forskjellige religioner, så mange forskjellige oppfatninger om det guddommelige. Og så fint at det er en selvmotsigelse å tro at bare en av disse oppfatingene må være sanne.

Og det er det Unitarismen handler om Unitarismen handler om å forstå at ikke engang prester har monopol på sannheter. Heller ingen hellige bøker. Ingen mennesker har slikt monopol. Det er ikke engang sikkert det finnes noen slike absolutte sannheter – og absolutt ingen guddommelige dogmatiske sannheter.

Vi sier ikke at det må være slik. Vi ser at det er det vi tror, fordi det gir oss mening å tro slik – og fordi vi tror at det er det Jesus lærte oss Vi er opptatt av hva Jesus lærte. Det er derfor vi tiltrekkes til den kristne unitarisme.

Den kristne unitarismen handler om å tilbe Gud på en praktisk måte. Når andre kristne sier at den eneste riktige måten å tilbe Gud på er ved å tro på en bestemt måte – altså troen alene, som Martin Luther sa. Da sa unitarene – som levde samtidig med Luther – at det kommer ikke an på måten vi tror på men det kommer an på måten vi handler på.

Og, Kjell Morten, har du ikke lært gresk tidligere, da skal du nå avslutningsvis få lære det slagordet som unitarene lagde på 1500 – tallet. De brukte gresk og sa; orthopraxis anti orthodoxis. Det betyr «rett handling går før rett tro» Rett handling er det som fremmer det gode – det som fremmer respekt, toleranse, frihet og kjærlighet. Dette går før alle former for såkalt rett tro.

Kjell Morten, du skal innsettes som prest i et kirkesamfunn som tror at alle forer for tro og overbevisning er rett tro når den fører til at mennesker handler godt. Det betyr ikke at vi godtar alle former for religioner eller overbevisninger. for unitarer forkaster alt slik som bryter med respekt, toleranse, frihet og kjærlighet. Som Unitarprest får du bare et eneste budskap å formidle til dine omgivelser og det er det Jesus lærte oss: Du skal elske din Gud av hele ditt hjerte og all din forstand og din neste som deg selv.

innsettelse-unitarkirken-kapitelberget-249

Reklamer

7 Svar til “Innsettelsestalen til meg fra Unitarprest Knut Heidelberg

 1. Sigrun, Teo & Tao og Ellen;

  Jeg er glad for ordene Knut delte med seg. Jeg føler det var ord som på mange måter bekreftet det som i hele mitt liv har vært så viktige for meg. Og det er på mange måter fortiden og min egen historie som i bunn og grunn er skyld i at jeg er der jeg er i dag. All erfaring man gjør seg gjennom livet kan brukes til noe. Hvis jeg med mine erfaringer kan være til hjelp for noen – eller bistå noen så er det en stor glede for meg. Men jeg sitter jo heller ikke med sannhetene. Jeg kan bare være med å leie og holde i hånden og dele mine erfaringer med erfaringene den andre har. Og sammen kan man komme frem til et slags svar. Svarene blir ulike for ulike mennesker. Og i svarene må alltid grunnlaget være respekt, toleranse, frihet og kjærlighet.

  Vennene mine som var med og delte denne dagen med meg syntes også talen var veldig god. Flere sa at – hvis det er slik kan jeg også bli en kristen Unitar. Alle som var med var skjønt enige om at det var riktig å dele nattverden etterpå også. Det gledet meg spesiellt.

  Jeg vil få takke alle gode hilsener jeg har mottatt både på sms, mail, facebook, telefoner og her på bloggen fra fjern og nær, familie og ukjente. Det varmer at man kan gå inn i en stilling og et embete hvor man føler seg velkommen og ønsket. Så er det også noen man skulle forvente ville kunne glede seg på mine vegne som ikke har latt høre fra seg. Noen undrer seg nok fælt på hvordan JEG kan bli prest 😉 Noen tror og er redd for at jeg skal forandre meg.

  Prest er bare en tittel. Det er hvordan jeg utfører gjerningen som teller. Eller som Knut sier i talen sin. «Rett handling går foran rett tro». Dessuten er jeg fortsatt bare et menneske på godt og vondt

 2. Nemlig!!!!

  Når skikkelige, reflekterende og sannhetssøkende mennesker blir presentert for en en tro uten den arrogante ideen om sannhetsmonopol og bokstavrytteri, forsvinner den avstanden som ellers er uoverstigelig.

  Først når religionen oppgir kravet om å øve makt over mennesker, trer det guddommelige fram og blir synlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s