Er du for eller imot heldagsskole for barna dine?


SV vil innføre heldagsskole. Kunnskapsministeren vil at barn skal ha mer tid til fysisk aktivitet og mulighet til leksehjelp, men lover også mer tid til viktige basisfag.

Jeg må spørre: Hadde det ikke vært viktigere å føre en politikk som kan gi f o r e l d r e n e mer tid til barna sine? I dag institusjonaliseres barn fra de er babyer, gjerne fra 6 måneders alder. Foreldre overlater mye av oppdragelsen av barna sine til mennesker med «kompetanse». En kompetanse som dreier seg om å lære opp hele «klasser» mer enn å se enkeltmennesket – den enkelte elev. Institusjoner fratar barna frileken, fantasiene og friheten.
La barn få lov å være barn så lenge som mulig! Har ikke voksne tid til å ta seg av barna selv så la vær å skaffe dere barn, mener jeg.

Barn vil ha mer kontakt med foreldrene sine – ikke enda mer tid på skolen!

Nei til at Staten skal forme barna våre og ta fra dem barndommen!

Reklamer

8 Svar til “Er du for eller imot heldagsskole for barna dine?

 1. Nå er også barnehagene «for alle». De må ansette mange «ufaglærte» i barnehagene for å dekke behovet.

  Jeg tror barn ikke har godt av så lange dager hvor andre mennesker styrer deres tid. Den sterkeste læring har de i egen utforskning, egne valg og egen erfaring.

  Jeg er mot det tvungne heldagstilbudet.

 2. Nå vil vel dette forslaget om helhetsskole først og fremst berøre den offentlige grunnskole. Det finnes jo alltids alternative skoler og alternative måter å drive undervisning på. Ingen lov sier at barna må gå i den offentlige skole. Det loven sier er at barna har plikt og rett til opplæring tilsvarende den tiårige allmennutdanningen. Loven sier ikke at dette må skje på bare en bestemt måte som i den offentlige skole. Det er f.eks. fullt mulig å drive med hjemmeskole, men det er kanskje et alternativ som er vanskelig å få til for det store flertallet. Privatskoler kan være gode erstatninger. Jeg tenker særlig på Steinerskolen og Montesorri.

 3. Sorry, det skulle stå heldagsskole i innlegget mitt over – ikke helhetsskole, som jeg skrev. Vi får jo satse på at all undervisning her i landet representerer helhetspedagogikk, om ikke heldagsskole 🙂

 4. SV er i ferd med å utrope seg selv til det mest barnefiendlige partiet i Norge. De vil ha heldagsskole, obligatorisk barnehage og nå vil de også fjerne privatskolene. Og om de fremdeles vil tillate hjemmeundervisning, tja, det får vi se.

  Jeg synes dette er forferdelig, og er helt enig i Dørums kritikk: SV skiller ut grensene mellom skole og fritid.

  Og jeg er enig med Kjellemann også: Barn trenger mer tilgjengelige foreldre – ikke mer barnehage og skole. Det er synd at SV kommer med slike overstyrende forslag som fratar familiene rett til å leve i overensstemmelse med sine egne grunnleggende verdier. Hva slags samfunn vil de egentlig ha? Tror de at de kan sitte på Stortinget og vedta at elevene skal være motiverte??????? Når en medisin IKKE virker, kan det kanskje være like greit å prøve en annen medisin som å fortsette å øke en uvirksom dose.

  JA TIL FLERE PRIVATSKOLER!

  JA TIL RETTEN TIL HJEMMEUNDERVISNING!

  Og hvis noen lurte: SV får ikke min stemme til høsten. (Det har de aldri fått før heller!)

 5. Vel, jeg tror ikke SV får til å slå beina under hjemmeundervisningen. For at det skal være mulig må vi først skille oss ut som et av de få land i Europa som sier at barn har skoleplikt i et bestemt skolesystem. (Er det i det hele tatt noen land i dag som har slike regler? Det var en del før jernteppet falt, men i dag?) Jeg regner det som temmelig sikkert at vi her i landet fortsatt vil ha en opplæringslov som slår fast at barn har opplæringsplikt, men ikke skoleplikt. Det er det loven sier: Plikt til opplæring. Ikke plikt til skole. Så retten til hjemmeundervisning og alternative skoler tror jeg nok står fast i alle fall i forhold til de alternativ som eksisterer i dag. Noe annet er at man kan nekte å godkjenne fremtidige alternativer. Mitt inntrykk er at SV befinner seg i en pedagogisk verden som de fleste av oss har forlatt for lenge siden. Synd for SV var en gang i tiden «lærerpartiet». Men det var den gang da …

 6. Unitarieknut: Tyskland tillater ikke hjemmeundervisning. Men privatskoler tillater de jo.

  Jeg ønsker meg en skolereform der det åpnes opp for mange ulike skoletyper med la oss si, 90% statsstøtte. At foreldrene betaler litt, tror jeg øker foreldrenes eieforhold til skolen – og dermed engasjementet også. Det bør fremdeles være mulighet for å søke om friplass ved trang familieøkonomi slik at alle kan ha samme muligheten til å ha barna sine på friskoler. Og jeg vil ikke at friskolene skal kunne tjene penger!

  Det SV vil er at det er adressen som bestemmer hvilken skole barna dine skal gå på. Men noen sosialistisk boligpolitikk har vi jo ikke i dette landet. Og det er ingen tvil om at kvaliteten på skolene rundt om i stor grad avhenger av boligprisene i nærmiljøet.

 7. Og selv om dette ikke handler om heldagsskole, men friskoler, så kan jeg ikke se annet enn at SV,s vedtak er i strid med følgende (og som Norge har forpliktet seg til):

  FN’s konvensjon av 16. des 1966 om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK art. 13 nr 3 og 4):
  *Konvensjonspartene forplikter seg til å respektere forelres, og når det er aktuelt, vergers frihet til å velge andre skoler for sine barn enn dem som er opprettet av offentlige myndigheter, forutsatt at skolene oppfyller eventuelle minstekrav til undervisningen fastsatt eller godkjent av staten, og til å sikre sine barn en religiøs og moralsk undervisning i samsvar med deres egen overbevisning.

  *Intet i denne artikkel må tolkes som innskrenkninger i enkeltpersoners ellerorganisasjoners frihet til å opprette og drive undervisningsinstitusjoner, forutsatt at de prinsippene fastsatt i denne artikkelens første paragraf iakttas, og at den undervisning som gis i slike institusjoner, er i overensstemmelse med eventuelle statlige minstekrav.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s