Homofil føler seg uønsket i Filadelfia


Se om denne saken også i TV2 nyhetene i kveld kl 21.00 og støtt gjerne FACEBOOK gruppen som er opprettet for å støtte Dan-Elias

DT.no: Da homofile Dan-Elias Brevig (18) sa at han ikke vil leve i sølibat, var han ikke lenger velkommen som sanger i Filadelfias band.

LIER: Det er en rolig og reflektert 18-åring som møter Drammens Tidende på St. Hallvard videregående skole i Lier, der han er elev ved musikklinjen.

18-åringen fra Veggli har lenge vært åpen homofil, samtidig som han er aktiv i pinsemenigheten Filadelfia i Drammen.

Sluttet

Inntil søndag kveld var han blant annet sanger i lovsangbandet Halleluja Desperados. For en drøy måned siden snakket han med en av ungdomspastorene i menigheten om egne holdninger rundt homofili.

LES OGSÅ: – Imot homoinfo til barn

– De ville at jeg skulle leve i sølibat for å kunne fortsette. For meg var ikke det aktuelt i det hele tatt. Jeg sa jeg ønsker å finne meg en kjæreste, sier 18-åringen.

Dan-Elias mener selv det var en fin samtale, og trodde ikke han kom til å høre noe mer før temaet blusset opp igjen for rundt to uker siden. Da var det et nytt møte med menigheten.

Fordi han ønsker å være åpen homofil og leve ut sin legning, er han ikke velkommen som sanger i bandet eller ha noen andre former for lederverv i pinsemenigheten.

– De mener at man ikke kan være leder i Filadelfia samtidig som man lever ut sin homofili. Som leder er man et forbilde, og da kan man ikke være skeiv, fortsetter han.

Kjærlighet

Både ungdomspastorene og Brevig sto på sitt. Det gjorde at 18-åringen søndag kveld bestemte seg for å sette sitt eget kjærlighetsliv foran det å være aktiv leder i pinsemenigheten.

– Dette er helt feil behandling av mennesker. Kjærligheten er sterkere enn alle prinsipper, sier han.

På Filadelfias hjemmeside heter det at menigheten skal blant annet elske og ære Gud, og tjene mennesker i kjærlighet. Videre er visjonen å bevare hver enkelt i et omsorgsfullt og ansvarsbevisst menighetsfellesskap.

LES OGSÅ: Trygt å være homo

– Jeg er lei av at skeive ungdommer er redde for å stå fram og ikke kan gjøre det de har lyst til, sier han.

18-åringen har både ungdommer i Filadelfia, andre venner og familie i ryggen. Vennene har også opprettet en gruppe på Facebook
. Alt dette er viktig støtte.

– Jeg har hatt en veldig god oppvekst. Det er nok derfor jeg er så trygg nå, sier han.

Beholder troen

Episoden har ikke rokket ved hans kristne livssyn. Dan Elias mener snarer tvert imot at den har blitt styrket

– Det er de som gjør feilen, ikke Gud, mener han.

Pastor Jan Egil Hovland i Filadelfia i Drammen ønsker ikke kommentere saken.

– Dette ville jeg vært veldig forsiktig med å skrive om. Dette er et tema som hører hjemme i en sjelesorgsamtale, sier Hovland.

Han ønsker heller ikke si noe om pinsemenighetens generelle holdninger til homofile i roller som ledere og forbilder.

6 Svar til “Homofil føler seg uønsket i Filadelfia

 1. Saker som dette ser ut til å bli meir og meir vanlege. Det som må ha endra seg dei siste åra, er at det blir oppslag om det i media, og ikkje teia i hel. Godt å sjå at unge, kristne menn kan vera so trygge på seg sjølve at dei står på sitt, og si tolking av kjærleiksbodet. (I parentes: kvifor høyrer ein so sjeldan om unge lesber som opplever liknande? Er det meir eller mindre akseptert å vera lesbisk enn homofil i kristne miljø?)

  Føreseieleg nok, freistar presten i kyrkjelyden å framstille det som eit privat sjelesorgstema. Det er det sjølvsagt ikkje. Dette er eit symptom på eit samfunnsproblem som treng å bli slegi opp i media, og det er ingen grunn til å handsame det varsamt. Dei som har sett filmen «Priest» (1994), veit kor viktig det er å stå fram med slike problem. Og sjelesorg nyttar ikkje på slikt.

 2. Jeg synes det minner om jødenes behandling under krigen. Med egne benker for jøder, egne for den «rene» rasen. En sammenligning de ikke tolererer selvfølgelig.. Den dag i dag bruker nazistene samme ordene om homofile – livene våre er avskyelige, perverse osv.. Ja samme som mange fundamentalister bruker selv om homofiles liv.

  Noen som kan si imot?

 3. Det er flott at Dan Elias melder seg ut av Filadelfia og det er flott at han gikk til media med denne saken.

  Jeg håper alle ærlige syndere melder seg ut som ikke klarer å se seg bibeltro nok. Det er jo viktig å huske på at homofili ikke er den eneste «synden» man kan begå, ifølge bibelen. Når alle ærlige syndere har meldt seg ut så blir det jo knapt nok noen igjen. Det er bra.

 4. les også: «Feige ledere i Pinsemenigheten»

  Blikk Nett skrev i går at ledelsen i pinsebevegelsen ikke ønsker å kommentere hvorfor Dan-Elias Brevig blir nektet å synge i et band i Filadelfia i Drammen.
  – Jeg er veldig skuffet over at ingen av lederne ønsker å kommentere saken, sier Brevig.

  For Blikk.no; Hege Olsen [Onsdag 11. mars 2009]

  les mer her: http://blikk.no/nyheter/sak.html?kat=1&id=18932

 5. Pressemelding fra Filadelfiamenigheten i Drammen:
  «Homosaken tung for filadelfia»

  Filadelfia Drammen ønsker å være en menighet for alle. Jesus inkluderte alle mennesker med sin kjærlighet, og alle er like verdifulle.

  De siste dagene har vi opplevd en trist sak: En flott og hyggelig gutt fra ungdomsmiljøet vårt opplever seg uønsket i Filadelfia. Dette er et nederlag for oss, for det er det siste vi ønsker at noen skal oppleve.

  les mer her: http://dt.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090312/NYHET/343453190/1063/NYHET

  Min kommentar: Jeg antar ut ifra dette at alle andre ledere som også «synder» får sparken etter dette. Jeg tror ikke et øyeblikk at de er lei seg for avgjørelsen. De har laget en egen benk hvor de rettroende kan få lov – og er gode nok til å sitte på. Homofile har fått sin egen benk hvor det er malt SYNDERE på. Den benken står langt fra de rettroende, gode kristne. De som lever «riktig».

  Ja, jeg er sint. Tro om Jesus ville gjort det samme?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s