Juledikt av Margrethe Munthe + litt julebakst/oppskrifter


Mot jul

Som`ren er borte
dagene korte,
men gjennom mørke, tåke og regn
langt i det fjerne
lyser en stjerne –
Betlehems-stjernen, det himmelske tegn.
Snart skal vi høre
klokkene føre
budskap om høytid i hjemmene inn.
Klart skal det klinge,
inn skal de ringe
julen for alle – i hjerte og sinn.
(Margrethe Munthe)
 
 

Den gamle nissen

Hvor ble hun gamle Guri av? Hun var så snill og blid.
Hun alltid jule-grøt meg gav, men nå er det forbi.

Den gamle nissen satt så trist på låven jule-kveld.
De glemmer meg nok nå som sist og spiser grøten selv.

Jeg passet både fjøs og stall i mange, mange år.
Nå er jeg gammel, klein og skral, det er visst best jeg går.
Og nissen satt på låven gjemt og gråt så tåren rant.
Han skjønte nok at han var glemt, da ingen grøt han fant.
Men månens ansikt tittet mildt igjennom gluggen inn,
Og mus og rotter danset vilt omkring i måne-skinn.
De pep og spratt og var så glad, at nissen måtte le.
Han lo og tørket tåren av – til slutt han danset med.
(Margrethe Munthe)
 
LUSEKATTER
 1 ½ pk. gjær
250g. smeltet margarin
7dl melk
1kg hvetemel
8 ss sukker
½ ts hjortetakksalt
litt safran eller gurkemeie til farging av deigen
1 egg til pensling av kakene
rosiner til pynt

Gjæren smuldres i melken som er varmet til fingervarmt. Dette helles i en bolle og tilsettes sukker, safran, hjortetakksalt og smeltet margarin. Melet røres i litt etter litt. Dryss deigen med litt mel, dekk over bollen med et fuktig klede og sett deigen til heving på et lunt sted.

Når deigen har hevet til dobbelt størrelse, has den ut på melet bord og eltes godt, rulles deretter til 2cm tykke pølser, som igjen skjæres i ca 10cm lange biter.

Bitene formes som S-er eller to store C-er med «ryggen» mot hverandre. Kakene legges på bakeplate, dekkes med klede og skal igjen heve til dobbel størrelse.

Stekeovnen forvarmes til 225 grader. Kakene pensles med egg og pyntes med rosiner. Stekes pent gyldenbrune midt i ovnen, 10-15 minutter. 

PEPPERKAKER

300g margarin
275g (3dl) farin
2dl lys sirup
3 egg
ca 800g (1,3l) hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 liten ts pepper
2 ts ingefær

Varm margarin, sukker og sirup til det smelter. Avkjøl blandingen. Bland natron og krydder i 2/3 av melet. Visp eggene lett sammen og rør dem i margarin/sukkerblandingen sammen med det krydrede melet. Rør deigen godt og tilsett mer mel til den blir passe fast.

La deigen stå til neste dag.

Kjevle deigen ut til en leiv, ca 3mm tykk. Stikk ut kaker. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i 8-10 minutter.

 

 

 

 

 

SIRUPSNIPPER

INGREDIENSER:
100 g mørk sirup
60 g sukker
0,5 dl kremfløte
60 g smør
1 stk eggeplomme
250 g hvetemel
0,25 ts malt ingefær
0,5 ts pepper
0,75 ts natron
100 g skåldede mandler
(Gir 40 stk)

Kok opp sirup, sukker og fløte. Hell røren over smøret og rør til smøret er smeltet. Avkjøl blandingen til den er lunken og ha i eggeplommen. Sikt litt av melet sammen med krydderet og natron. Bland det i røren. Sikt mer mel i røren til deigen er såpass fast at den kan eltes jevn. Dekk til deigen, og la den stå kaldt til neste dag.

Ta små emner av deigen, og kjevl til ganske tynne leiver. Ikke bruk for mye mel til utbakingen. Løst mel på leiven gjør kakene grå.

Skjær ut snipper med en bakkelsspore. En halv skåldet mandel setter en ekstra spiss på snippene.

Legg kakene med snittflaten ned like før stekingen.

Legg kakene på en stekeplate; smurt eller med bakepapir. Stek snippene lysebrune ved 180 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøles flatt på rist.

BERLINERKRANSER
2 stk hardkokt eggeplomme
2 stk rå eggeplomme
125 g sukker
250 g meierismør
300 g hvetemel
PYNT
1 stk eggehvite
perlesukker
I stekeovnen: 180 °C, ca. 10 minutter

Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå. Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen. Trill den ut til tynne pølser ca 10 cm lange. Form dem til kranser med endene i kryss. Legg kransene på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Pensle med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene lys gule. Avkjøl på rist og oppbevar kakene i tett boks.

Oppskriften er hentet fra egg.no

FATTIGMANN
6 stk eggeplomme
6 ss sukker
6 ss kremfløte
2 ss cognac
0,5 ts kardemomme
250 g hvetemel
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland inn pisket krem og tilsett konjakk. Sikt på kardemomme og ca 4/5 av hvetemelet. Resten brukes til utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker. Arbeid deigen minst mulig. Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og «smett» den ene kakespissen gjennom hullet. Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule. Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten, og et par gode grytekluter.
MØRLEFSE
2 dl rømme
2 dl sur melk
½ dl sirup
½ dl sukker
½ dl smeltet margarin/smør
2 ts hjortesalt
6 dl hvetemel

Blant alt forsiktig sammen, og bak ut lefser på 0,5 cm tykke og 20 cm i diameter. Stek og avkjøl under klede.

Man kan steke lefsene i stekeovn eller på takke.
Brunost eller smør og sukker på.

AVLETTER
Fra Gudbrandsdalen og dalførene rundt kommer de lekre, tynne, sprø kakene som kalles «avletter». Kakene skal helst stekes i spesielle jern med et særpreget, vakkert mønster. Men slike jern er i våre dager vanskelig å få kjøpt, så alternativet blir å steke i krumkakejern, noe som også gir godt resultat.

3 dl kremfløte
3 dl melk
3 dl vann
2 dl byggmel
6 dl hvetemel
3 dl lettrømme
½ ts salt

(ca 90 stk.)

Visp fløten stiv og bland i melk og vann. Visp så i byggmel og hvetemel, litt om gangen, til røren er jevn og tykk. Dekk røren til og la den stå kjølig natten over.

Bland i lettrømme og salt like før du skal begynne å steke.
Varm jernet på kokeplate på svak varme, 250-500 w. Legg 1 ss røre i jernet og klem lett sammen. Røren bør fylle hele jernet. Skrap bort røre som eventuelt tyter ut av jernet.

Avletter skal bli lyst gylne på begge sider, og sprø. Det tar derfor litt tid å steke kakene.
Legg et lett press på kaken med en gang den blir tatt ut av jernet, og la den ligge under press til neste kake er stekt. Legg kakene etter hvert i stabel.
Oppbevar avletter i helt tett boks på et tørt og kjølig sted.

4 Svar til “Juledikt av Margrethe Munthe + litt julebakst/oppskrifter

  1. Hei Kjellemann,

    Jeg har kommentert bloggen din før, og det er litt pussig, for under mine ferder på nettet havner jeg stadig inn på denne flotte bloggen! Det er så gøy å lese, alltid kjekke ting å se på, og kloke ord å lese! Du har en skikkelig bra blogg, fortsett det gode arbeidet; er alltid gøy å «havne» inn her!

    Ha en god romjul og et godt nytt år!;-)

  2. Hei Jente, så hyggelig tilbakemelding å få😉 Håper jo at bloggen er grei å lese for noen og enhver. Totalt sett så forteller den mye om hvem jeg er og hva jeg interesserer meg for – samtidig håper jeg at de som tilfeldig er innom får det de er ute etter, enten det nå er tanker om homofili, religion, dikt, sangtekst eller bare en morsom vits.

    Du er velkommen når som helst å stikke innom igjen ;-)))

    Fortsatt God jul og Godt Nytt år til deg og dine også

  3. En blogg jeg ofter detter innom i mine søk på nettet. Julehilsner fra meg til deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s