En velskrevet kronikk om: Ny ekteskapslov vil sikre familien som institusjon


Skrevet av Hanna Sesselja Mikalsen (21.04.08)  på Gaysir.no

Ulrik Sverdrup-Thygeson hevder i sin kronikk i Aftenposten 15.04 at familien er samfunnets grunnleggende institusjon.Etter å ha lest kronikken stiller jeg spørsmål ved hva Sverdrup-Thygeson mener når han skriver «familien».
 
Mener han den idealistiske heteronormative mor – far – 2,4 barn – golden retriever – Volvo – rødt hus med stakittgjerde – familien?

 

Hva med alle de andre familieformene vi har her i landet, alenefedre og mødre, par med og uten barn, familier med adoptiv og fosterbarn, familier med to mødre eller fedre, familier med stemor og stefar, teller ikke disse som familier i hans øyne?

En familie er tross alt ikke biologisk slektskap, men den følelsesmessige relasjonen mennesker har seg imellom. Eksempelvis er ditt adoptivbarn en stor og viktig del av din familie selv om det ikke er ditt biologiske barn.

Familien er samfunnets grunnleggende institusjon

 Familien i alle dens former er samfunnets grunnleggende institusjon. Den nye lovgivningen vil sikre like trygge og stabile rammer til de som pr dags dato har blitt ekskludert i lovgivningen som de som er inkludert i den, både for de gifte og deres eventuelle barn.

Sverdrup-Thygeson frykter at dersom den nye ekteskapsloven blir vedtatt vil den fungere som vektstang for de som vil åpne ekteskapet for flere enn 2 personer, for økt innvandring gjennom ekteskapet, for lovliggjøring av surrogatskap i Norge, men han skjønner ikke at disse «vektstengene» han preker så krast mot allerede eksisterer.

Nordmenn, heterofile som homofile, drar til utlandet for å få egne barn via surrogatmor, lesbene flyr til Stork-klinikken i Danmark, og vi har da allerede innvandring gjennom både ekteskap og partnerskap.
 
Frykter det han ikke ser i seg selv

Mennesket har en tendens til å gå den ikke-ulovlige veien rundt loven dersom de ikke får den hjelpen de trenger. Det betyr ikke at disse menneskene gjør noe galt, men det tyder på at Sverdrup-Thygeson frykter det han ikke ser i seg selv, det han ikke forstår.

Demonstrantene mot felles ekteskapslov tidligere denne måneden ytret frykt for at ekteskapet som institusjon ville bli ødelagt dersom den nye lovgivningen ble vedtatt.

Den nye ekteskapsloven er ingen trussel mot heterofile pars ekteskap. Det faktum at min nabo plutselig får lik lønn som meg selv gjør ikke min lønn mindre verdt. Og det at jeg får muligheten til å gifte meg og samtidig få like plikter og rettigheter i mitt ekteskap som min søster har i sitt, påvirker ikke hennes ekteskap.

Poenget med felles ekteskapslov er ikke å gjøre mor eller far overflødig, ei heller å åpne for fri seksualitet og frihet fra ansvar for barn, Sverdrup-Thygeson har intet grunnlag for å hevde dette.

Sverdrup-Thygeson snakker mye om det naturgitte. Hva er naturgitt med at heterofile par som av biologiske grunner ikke kan reprodusere seg selv får gratis hjelp til dette via staten?
Alle som ønsker å legge til rette for en sikker og trygg oppvekst for et barn bør få like rettigheter til å bli vurdert til dette, både via mulighet for adopsjon og kunstig inseminasjon.
 
Samfunnet må regulere seg selv fra tid til tid

Samfunnet må regulere seg selv etter hvor samfunnet står fra tid til tid. Om så ikke var tilfelle ville ikke kvinner hatt stemmerett, ei heller ville det vært ulovlig å disiplinere sine barn med vold.

Vi lever i et samfunn hvor mennesket styrer, hvor vi har følelser for hverandre og med hverandre, hvor vi forsøker å skape samlivsformer og levesett som gir stabilitet, trygghet og likeverd, uansett legning eller kjønn.

Et Norge hvor  alle familier er likestilt, hvor alle er like mye verdt, hvor det synliggjøres at en familie ikke er verdt mer enn en annen, men at alle familieformer er verdifulle og uerstattelige, likeverdige, det er fremtiden.

En fremtid jeg ser frem til med håp og glede.

5 Svar til “En velskrevet kronikk om: Ny ekteskapslov vil sikre familien som institusjon

 1. Jeg er så enig med deg!
  Mange argumenterer også med at barna som eventuelt har homofile foreldre kommer til å bli mobbet. Men intervjuer med barn som har enten en homofil mor eller far sier tilfellet ikke er sånn. Men om noen blir mobbet fordi de har homofile foreldre, så er det jo det norske samfunnet som har en del av skylden. Ved å nekte homofile å gifte seg legger de jo til grunne for at dette er en ‘unormal’ holdning og atferd, og at dette i høy grad ikke er normalt. Men det er jo feil, for i dagens samfunn er det lettere å stå fram som homofil enn det var før, og man ser at det blir stadig flere homofile, statistisk sett – siden flere står fram om det. Hadde samfunnet vårt hatt en åpen holdning til homofili hadde dette i høy grad blitt mer normalt, og ungene med homofile foreldre hadde ikke lenger hatt noe å bli mobbet for, heller. Og alle må jo gjennom en undersøkelse for å vise om du er »kvalifisert» til å få barn, så hvorfor skulle kjønn avgjøre dette? Er det ikke i Norge vi også kjemper om likestilling?

  Dette ble kanskje et litt langt inlegg, men jeg håper det går bra 🙂 Liker bloggen din, og meningene dine!

 2. Hei Johanne 😉 Er veldig enig i det du skriver – så du kunne skrevet iallefall dobbelt så langt uten at det hadde gjort noe ;-)))

  Vil bare tillegge noe. Fordi om man er heterofil så er ikke det en automatisk garanti at man er en god forelder. I de tilfeller hvor man ikke kan få barn på den vanlige måten er iallefall barnet sterkt ønsket og foreldrene er godt i stand til å ta seg av barn. Det er dessverre ikke tilfelle alltid i vanlige heterofile forhold. Det er mangt et barn som er blitt laget i ulykke og som ikke helt «passet inn» i planene til foreldrene. Ja kanskje ikke faren engang vil vedkjenne seg barnet og uteblir helt i oppdragelsen. Vel, det skjer sikkert det omvendte også.

  Skilsmissebarn er knapt nok nevnt i denne debatten. Det er synd. Barn trenger stabilitet, trygghet og omsorg fra foreldre som setter barna først. Når det er sagt så er det også mange tilfeller der skilsmisse er til det gode for barna. Krangel mellom foreldre er ikke stabile, trygge forhold for barn.

  ALLTID BARNET I SENTRUM.

  Barn spør bare om du er snill mot dem. Er du snill mot dem så spør de ikke hvem du er eller hva du er. Det er voksne som forhåndsdømmer mennesker ut ifra hvem de er og hva de er.

  Jeg kjenner mange barn med homofile foreldre. De er fantastiske barn.

  Takk for at du delte de fine tankene dine om dette emnet 😉

 3. Tilbaketråkk: Ny ekteskapslov ? « To myself I turned

 4. Ny ekteskapslov blir det ;-))))

  Jeg skal ikke gifte meg igjen.. Men jeg unner alle som vil det å få lov å gjøre det – og på den måten og hvor de har lyst å gifte seg.

  Jeg vil ikke ha barn. Men jeg unner alle barn å bli elsket og få god omsorg av foreldre som elsker dem over alt på jord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s