Barnevernet fortjener også ros.


Barnevernet har i Norge vært en institusjon som alltid har vært oppe til analyse og diskusjon. Ikke så rart egentlig når man tenker på hva slags «upopulære» tiltak som et barnevern gjerne må igangsette for å ivareta barnet. Det er mange ømtålige saker og barnevernet har en del «maktmidler» som for oss utenforstående både kan virke hensynsløse og voldsomme. Og så er det jo et faktum at det er bare de uvanlige og vanskelige sakene vi gjerne får se i media og som vi hører om. Vi hører sjelden om suksesshistoriene og alt det bra barnevernet gjør, hver dag.

Få vet om historien til barnevernet i Norge. I 1900 fikk Norge «Lov om behandling av forsømte barn» og var den første barneloven både nasjonalt og internasjonalt. Vergerådet bestående av 7 medlemmer, var de som hadde myndighet til å ivareta oppvekstvilkårene til barn under 16 år. Vergemedlemmene måtte bestå av iallefall en prest og en sorenskriver – resten skulle helst bestå av en lege og helst et par kvinner – oppnevnt av kommunestyret. Vergerådsloven var et epokegjørende verk, ikke minst ved at oppdragelse og opplæring var hovedtiltakene i loven, og ved at forvaltningen av loven ble lagt inn under skolemyndighetene. Først i 1953 fikk vi en barnelov som tok utgangspunkt i at det var foreldrene som skulle ha fullt ansvar for og omsorg til barnet.

Vi har alle hørt de grusomme historiene fra barnehjemmene Det viser seg at mange av de stedene der det har pågått psykiske, fysiske eller seksuelle overgrep, er drevet av pinsemenigheten, indremisjonen, samemisjonen eller frikirken. (eks Korsfjordsaken i 2001) En rekke granskinger av barnehjem har vist grove omsorgsvikter og overgrep helt frem til vår tid. Mange barnehjemsbarn sliter med følelsen av tapt barndom og vonde minner som har vært vanskelige å snakke om. Først i de senere år har vi fått høre de forferdelige historiene.

Barnevernloven av 1992 sitt formål er å: å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, – å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.

I dag er heldigvis prest og sorenskriver byttet ut med kompetente mennesker med lang og god utdannelse. Barnehjemmene er under kontinuerlig granskning. Barnevern er et veldig ømtålig emne. Det er liksom ingen vinnere i en barnevernssak. Barnevernet kommer inn der det kan dokumenteres omsorgsvikt i grov eller lettere grad – altså i de tilfeller der foreldre av ulike årsaker ikke klarer å ta seg av sine barn, forsømmer dem eller påfører dem problemer som barn ikke skal ha. Her har foreldrene på en måte allerede tapt siden de i mange slike tilfeller knapt nok klarer sine egne liv pga problemer. Barna blir ofte skillt fra foreldrene sine og opplever det opprivende fordi de tross alt kanskje er glad i dem og er redde for dem. Samtidig vet de lite om hva de kommer til og hva som skal skje med dem.

Så må vi heller ikke glemme at det å skille barn og foreldre er absolutt siste utvei. Oftest skjer det at det er nok at man bruker frivillige tiltak og hjelp og støtte til familien.

Det må være fryktelig vanskelig å være barn i slike situasjoner der de kanskje slites mellom vonde OG gode følelser overfor foreldre og gode og vonde følelser overfor et barnevern. Jeg skulle ønske og jeg HÅPER virkelig at barna blir lyttet til og at deres ønsker blir oppfyllt i så stor grad som mulig og DER det er mulig. Det er ingen menneskerett hverken å få barn eller å ha barn hvis forholdene ikke ligger til rette for det. Barn har krav på en barndom mest mulig fri for voksnes problemer. La barn få lov å være barn. Når foreldrenes evner til å ha barn rapporteres ikke ikke å være gode nok så er det nødvendig at noen nøytrale avgjør evnene til foreldrene og forholdene barna lever under. Ikke en ønskesituasjon – men barnets beste må alltid stå i fokus. Og dessverre vet ikke barnet selv heller sitt eget beste.

Jeg vil gjerne hedre de som jobber i barnevernet. Jeg tror kanskje ikke at de får høre for mye ros. Hva mener dere?

Reklamer

13 Svar til “Barnevernet fortjener også ros.

 1. De er nok offer for unødvendig mye kritikk, jeg syns barnevernet gjør en kjempe jobb 99,9% av tiden. All ære til dem som jobbe ute i «felten» i barnevernet.

 2. Hei, Kjell Morten

  Takk for en interessant historietime. Barnevernet gjør en fantastisk jobb for barn som lider under foreldre med rusproblemer og psykisk sykdom. Ressursene strekker ikke til, og jeg skulle gladelig øremerket alle skattemidlene mine til barnevernet.

  Jeg legger merke til at enkelte bidragsytere hos tidligere omtalte Kristenblogg har gjort det til en fanesak og kristenplikt å rette grove og fullstendig urimelige angrep mot barnevernet. Det har antakelig sammenheng med kristenfolkets ide om «foreldreretten». I prinsippet innebærer denne «retten» i ytterste konsekvens at foreldre uforstyrret skal få lov til å ødelegge sine barn.

  Huff, nå snek det seg inn en kristenvinkling her også. Jeg tviler på at det er tilfeldig.

 3. Ja så lenge det finnes kristenblogg har man nok å skrive om. Og barna stakkar får også unngjelde for synene der inne. Det er så man kan gråte når man leser noen av kommentarene…

  «Tror du virkelig at folk er interessert i å arbeide i barnevernet, hvem ønsker å være så ond som de er som arbeider der ? Spør bare herr …… J

  «Jeg har mere tro på at foreldrene til slike barn, ble pisket offentlig !
  Tror nok at det hadde vært avskrekkende for noen i allefall.»

  «Når det gjelder incesten du hevder, så finnes det veldig lite av slikt. Det finnes ikke vitenskapelig dokumentasjon for at det er mye av dette. Men man har jo en del subjektive uvitenskapelige psykologer som forsøker å forstørre dette opp. F.eks det såkalte barneombudet. Slik mytespredning truer familiens frihet og privatliv og nevnte artikkel 8.»

  «i Norge har man terapitilbud for påståtte incestofre, hvor man kommer inn uten å huske et incestovergrep. Så kommer man ut og “husker” at en mengde slektinger har gjort de mest groteske ting. Dette med fortrengte minne lever altså sitt “liv” i samfunnet.»

 4. Du misforstår, slik folk gjerne gjør. Barnevernet er ikke til for barna, men for… (fanfare) Barnevernet. De er en stat i staten som er både anklager, jury og bøddel (og i praksis ankemulighet).

  Og hvis de mot formodning skulle hjelpe et barn eller to blir det bare et heldig biprodukt. som oftest gjør de bare ting verre, også der det er ille fra før.

 5. Barnevernet er til for barna – og bare barna. De er et apparat som er til for å forvalte barns rettigheter og som skal tre inn i forhold hvor foreldre ikke er i stand til å ta seg av egne barn eller driver omsorgsvikt overfor egne barn.

  Så lite intelligent å påstå at barnevernet bare er til for seg selv. Tror nok det er du som har misforstått veldig her. VELDIG.

 6. Det er ikke en menneske rett og ha barn, men for barn er det en menneske rett og få, en trygg og god oppvekst. Og om dette betyr at barnet må fjernes fra sine foreldre, så kommer barnevernet inn.

  Så jo, barnevernet et til for barna og kun dem.

 7. Det er bare propagandaen. Det har ingenting med den brutale virkeligheten å gjøre. Selve navnet er en løgn av verste sort.

  Bare så det er klart: jeg støtter ikke den tradisjoenlle (kristne) familiekonstellasjonen heller, like lite som jeg støtter den offentlige forvaltningen med barnehager osv. Begge deler er like ille.

 8. grenseløs: Det skulle være interessant å få vite hva eller hvem du da mener at BARNEVERNET jobber for?

  Du har het rett Joakim!

  Barna selv må ha sin beskyttelse – også overfor foreldre – HVIS det skjer omsorgsvikt. Mange foreldre ser ikke selv engang at de driver omsorgsvikt eller overfører problemer over på barn – og mange barn tror jo at det skal være sånn for kanskje de ikke vet om noe annet.

  Vi MÅ ikke glemme at det å skille foreldre og barn er den siste utvei. Før det skjer så er det prøvd mange andre utveier.

  BARN MÅ ALLTID PRIORITERES!

 9. Grenseløs presenterer meningsløs, tom retorikk og ikke et eneste saklig argument med substans. Og det er antakelig nødvendig for å gi konspirasjonsteorien næring. Tenk det: En hel yrkesgruppe som utelukkende består av onde mennesker!

  Get real, grenseløs.

 10. sykotisk barnever som stopper økonomi arbeid lager kaos får å bruke maktmisbrug bruker barna som hendikapa shit stenger folk inne i sit egen kaos i frykt for barnevernet 24 timer dem skaper sjult volld dem står ansvarlig for forfølgest på skoler jobb lager folk til sosialklienter før dem angriper med falske raporter staten kjener sit selvskapte hellvete barnevern må også øvervåkest for maktmisbrug barnevernet kan fremlege lygen som fremstår som sant dem spliter familier for morsomt

 11. Hei Olga: Jeg synes du fortjener et svar, selv om jeg må innrømme at jeg syntes dette var en litt «rar» melding. Jeg forstår den ganske enkelt ikke helt.

  Jeg skjønner dog at du ikke har gode erfaringer fra Barnevernet og det beklager jeg veldig.

  Barnevernet kan aldri bli helt rettferdig for alle – det vil alltid bli noen som føler de taper. Det er mye sorg og smerte forbundet med vern av barn som medfører feks at et barn må bli tatt vekk fra foreldre. Dessverre er det noen ganger en nødvendighet.

  Det er vanskelig å svare deg fordi jeg ikke forstår helt meldingen din.

  Når jeg skrev dette blogginnlegget var det for å minne folk om at barnevernet også gjør mye bra. Det vet jeg at de gjør. Men det er bra at en slik institusjon har kritiske øyne på seg – de som andre kan nok alltid bli bedre. Men jeg tror aldri barnevernet blir en populær institusjon. Til det er det for mange følelser involvert.

  Dessverre eller heldigvis er verden slik at barn trenger vern. Barn er forsvarsløse og de trenger noen som kan snakke deres sak. Ikke alltid klarer barn selv å se hva som er det beste for dem. Ikke alltid klarer voksne å se hva som er best for barna. Mitt ønske er at barn alltid skal komme først og bli hørt!Kanskje i mange tilfeller ser ikke barnet selv at det var lurt at barnevernet en gang grep inn før de selv blir voksne.

  Dette er bare tanker jeg har.

  Jeg ønsker deg alt godt.

 12. Jeg får noe som ligner «spam» meldinger lignende den som Olga Olsen skriver over her med ulike identiteter og med et språk og et hat til barnevernet jeg ikke kan tillate på bloggen. Jeg ber om at vedkommende søker hjelp et annet sted da jeg ikke er kompetent til å svare slike meldinger og jeg ikke kan publisere meldinger som tydeligvis kommer fra samme person men som opptrer med ulike identitete og IP-adresser..

 13. Det er mange som har en oppfatning av hva barnevernet er uten å vite noe som helst. Hvorfor ikke spørre barnevernsbarna?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s