Hva betyr den foreslåtte ekteskapsloven for oss homofile?


kjonnsnoytral2.jpg 

Hentet fra Gaysir.no: http://www.gaysir.no/artikkel.cfm?CID=12664

Statssekretær Kjell Erik Øie svarer:

Hvem kan nå gifte seg?
 
– Alle personer over 16 år som ikke er gift fra før, vil kunne inngå ekteskap i Norge. Det stilles ikke lenger krav til at ekteskapet skal være mellom to av ulikt kjønn.

– Det er heller ikke et krav at den ene parten skal være norsk statsborger eller at ekteskapet vil bli anerkjent i parets hjemland. Det betyr at to amerikanske kvinner vil kunne gifte seg i Norge selv om de ikke vil få ekteskapet sitt godkjent i USA. 

Gjelder ekteskapet i alle land?

– Ekteskapet gjelder i alle land, men ikke alle land anerkjenner ekteskap mellom to av samme kjønn. Det betyr at er du på ferie i Thailand er du fremdeles gift med norske øyne, men ikke med thailandske.

– Det kan ha betydning for forsikringer, informasjonsrett ved sykdom etc. Ekteskapet vil være gyldig i Nederland, Sør-Afrika, Spania, Canada og Belgia og anerkjent som partnerskap i land som har en slik ordning slik de fleste vest-europeiske land i dag har.

Kan man gifte seg i Kirken?

– Kirken får en mulighet, men ikke en plikt til å vie homofile par. Før du kan gifte deg i Den norske Kirke, må den vedta en liturgi for ekteskap mellom to av samme kjønn. Denne liturgien må vedtas av Kirkemøtet. Kirkemøtet sa i høst nei til felles ekteskapslov.

– Human-Etisk Forbund har vedtatt at de vil gifte homofile par når loven trer i kraft.

Selv om loven blir vedtatt til våren, betyr det at vi kan planlegge bryllup til sommeren?

– Nei, etter at Stortinget har vedtatt loven, vil det gå noe tid før den trer i kraft. Loven vil tre i kraft senest 1. januar 2009.

Hva skjer med partnerskapsloven?

– Så lenge det eksisterer partnerskap vil loven eksistere, men det blir ikke mulig å inngå nye partnerskap.

Må de som har inngått partnerskap, gifte seg på nytt?

– Du må aktivt foreta et valg om partnerskapet ditt skal omdannes til et ekteskap. Dette vil bli en enkel prosess. De som ikke gjør noe, vil forbli partnere.

Er alle på Stortinget enig i lovforslaget?

– Nei, Senterpartiet har fristilt sine representanter i henhold til Soria Moria erklæringen. Arbeiderpartiet og SV vil stemme for.

– Høyre og Venstre vil at homofile skal kunne gifte seg. Høyre har et sentralstyrevedtak på felles ekteskapslov og landsmøtevedtak på adopsjon. Venstres landsmøte har vedtatt ekteskap og adopsjon for homofile par. Partiene har ikke tatt stilling til assistert befruktning.

– Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet er som parti er imot lovforslaget.

Dersom den ene ektefellen føder barn, vil den andre ektefellen automatisk få foreldrerett?

– Ja, dersom barnet er født som resultat av assistert befruktning på godkjent klinikk og at ektefellen har samtykket i befruktningen. Det samme gjelder samboende par. Man trenger altså ikke være gift for å få gjennomførft assistert befruktning.

Kan homsepar be om assistert befruktning?

– Nei, bruk av surrogatmor er forbudt i Norge, og dette lovforslaget endrer ikke på det.

– Kommer man hjem med barn fra utlandet, må det biologiske forholdet være kjent, eventuelt gjennom en farskapstest. Ektefellen som ikke er biologisk far, må stebarnsadoptere på vanlig måte.

Betyr loven at lesbepar vil få gratis assistert befruktning i Norge?

– Det er de samme reglene som vil gjelde for lesbiske par som for heterofile par. Det kan bety en egenandel.

Vil det nå bli mange homofile par som får adoptere?

– Det vil være avhenging av hvordan giverlandene stiller seg til homofile foreldrepar. Ingen av Norges samarbeidsland i dag tillater slik adopsjon, men det åpner for adopsjon i Norge fra fosterforeldre eller nær familie.

Reklamer

7 Svar til “Hva betyr den foreslåtte ekteskapsloven for oss homofile?

 1. Ikke for å være kverulant, men et ting må jeg kommentree. Det snakkes om adopsjonsrett, men ingen ghar en slik rett. Man har rett til å bli vurdert som foreldre..

 2. Dette var jo et stort steg i riktig rettning, for homofiles kamp for likestilling.

 3. Vil bare tipse om Sosialhumanistene. De har også rett til å vie homofile 🙂 http://www.sosialhumanistene.no/

  Vi skal gifte oss gjennom dem i sommer. Vurderte først Human-etisk forbund, men det var før vi kom over Sosialhumanistene.

  Vi begge har meldt oss inn (gratis) og da er visst vielsen også gratis. Det fine er at vigselsgrunnlaget til Sosialhumanistene er fullstendig livssynsnøytralt. Dette i motsetning til HEF, som legger en del føringer på hvordan seremonien skal utformes. Med Sosialhumanistene har vi fullstendig frie tøyler! Vi kan t.o.m. gifte oss i en kirke, hvis vi får låne en, da 🙂 Kirker er jo flotte bygg, men ingen av oss er kristne. HEF har strenge restriksjoner på at vielsen ikke må foregå på eller i nærheten av religiøs grunn. Forstå det den som kan…

 4. Så flott Nasa 😉

  Mye av det samme gjelder også i Unitarforbundet hvor jeg er prest.

  Vi stiller ingen krav til medlemskap, ingen krav til noen bestemt tro.

  Vi ser på ekteskapsinngåelse som en juridisk ordning, som vi i fellesskap og så langt det er praktisk mulig, kan tilpasse de ønsker brudefolket har.

  Vi vier inne og ute, og alle ønskede steder som er praktisk mulig for alle parter. Vi vier par av samme kjønn og av ulike kjønn.

  Borgerlig eller kirkelig seremoni? Ditt valg! Vi har godkjenning for å vie etter både borgerlig og kirkelig seremoni.

  Ønsker derer all mulig lykke med dagen og fremtiden. Størst av alt er kjærligheten! Klemmer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s